Kako je Jugoslavija pobijedila Variola veru i vakcionisala 18 miliona građana u rekordnom roku

Prije nepunih 50 godina na tlu bivše Jugoslavije potvrđeno je prisustvo virusa Variola vera.

Tadašnji ljekari su 14. marta 1972. godine potvrdili virus, a samo nekoliko dana poslije u ugroženim oblastima (Orahovac, Đakovica, Prizren) pristupilo se vakcinaciji.

Već 18. marta 1972. godini otpočela je vakcinacija zaposlenih u zdravstvu, miliciji, saobraćaju, i drugim ugroženim djelatnostima na Kosmetu i Beogradu, a već 22. marta proglašena je epidemija za koju su znali samo upućeni medicinari i političari, formirani su i karantini, prenosi Radio Sarajevo.

Istog dana započela je vakcinacija cjelokupnog stanovništva Jugoslavije bez ikakvih izuzetaka. Trudnice također, na sreću bez ijedne posljedice, mada je posljedica bilo među drugim kategorijama stanovništva.

Tokom tog procesa je vakcinisano više od 18 miliona građana, što u zemlji koja je tada brojala oko 22 miliona stanovnika, predstavlja obuhvat od preko 90 posto. Kompletan Beograd od 1,2 miliona je na 727 punktova vakcinisan za samo 10 dana.

Tako sveobuhvatna i vremenski brzo sprovedena vakcinacija nije zabilježena u historiji svjetske medicine. Prve vakcine su bile proizvedene u Zagrebačkom imunološkom zavodu, a kasnije su stizale kao pomoć iz čitavog svijeta.

25. marta je vijest o proglašenju epidemija saopćena građanima.

21. aprila 1972. je Svjetska zdravstvena organizacija čestitala Jugoslaviji na izuzetnom vođenju epidemije za koju je rekla da je na izdisaju.

Već prvog maja 1972. godine dr. Ana Gligić je na TV Beogradu objavila da nema više nijednog slučaja Variole vere.

Posljednji izliječeni bolesnik napustio je karantin 19. maja 1972.

“25. maja 1972. drug Tito je na stadionu JNA proslavio svoj 80. rođendan, turistička sezona na Jadranu je spašena. A 17. oktobra iste godine u petodnevnu posjetu Jugaslaviji došla je britansja kraljica Elizabeta”, piše Etnoistorija Crne Gore na svojoj Facebook stranici.

14. marta 1972. potvrđeno je prisustvo virusa Variola vera na tlu Jugoslavije, samo mesec dana nakon što je, kako je…

Posted by Etnoistorija Crne Gore, i drugo on Friday, January 15, 2021