Indija/ Zagađen zrak koriste za izgradnju zidnih pločica

Zrak u Indiji jedan je od najzagađenijih na svijetu.

Arhitekt Tejas Sidnal je bio šokiran kada je saznao koliko industrija uzrokuje zagađenost.

Odlučan da građevinarstvo učini održivijim i da se uhvati ukoštac sa zagađenim zrakom, 2019. godine je osnovao startup kompaniju Carbon Craft Design.

Ugljik zagađenog zraka koristi za proizvodnju pločica. Upravo je smanjenje koncentracije ugljika značajan doprinos usporavanju globalnog zagrijavanja i poboljšanju kvaliteta zraka, ocjena je stručnjaka, piše CNN.

Sidnal je uvjeren da je vrlo malo onih koji nastoje iskoristiti ugljik zagađenog zraka i time doprinijeti smanjenju zagađenja.

Počinje sarađivati s još jednom indijskom kompanijom Graviky Labs koja ugljik koristi za pravljenje mastila i boja.

Graviky Labs koristi ugljik koji nastaje iz automobila i industrije. U preradi otklanja zagađivače kao što su teški metali i čađ.

Pročišćen ugljik u obliku praha daje Carbon Craft Designu.

U proizvodnji pločica ugljik se miješa s cementom i mramornim otpadom iz kamenoloma. Sidnal je ukazao da nastoje da svaka pločica sadrži 70 posto otpadnog materijala.

Pločice prodaje za 29 dolara po kvadratom metru, što je znatno viša cijena u odnosu na cijenu običnih, keramičkih pločica.

Od posljedica zagađenja u Indiji je 2019. godine preminulo gotovo 1,7 miliona osoba, što je skoro 18 posto svih smrtnih slučajeva.

U izvještaju kojeg je objavio akademski časopis Lanset stoji da je zagađenje u Indiji dovelo do povećanja broja bolesti kao što su bolesti srca, rak pluća, dijabetes, moždani udar, neonatalni poremećaji i respiratorne bolesti, što je prouzrokovalo još više miliona smrtnih slučajeva, prenosi The Guardian.

U Indiji od zagađenja vazduha u 2019. godini preminulo skoro 1,7 miliona ljudi