Nova forma turizma: Putovanje nikuda

Nova forma turizma u istočnoj i jugoistočnoj Aziji širi se, poznata pod nazivom „putovanje nikuda“, koju su donijela ograničenja u kretanju stanovništva između država usljed pandemije koronavirusa.

Riječ je o putovanju u kojem prijevozno sredstvo, umjesto odlaska na određenu destinaciju, drugačiju od polazne tačke, prosto napravi krug i vrati se na mjesto odakle je krenulo, odnosno, o putovanju čiji glavni cilj nije odlazak na novo odredište, već uživanje u usluzi koja se pruža tokom vožnje.

U drugoj polovini augusta najveći japanski avioprevoznik ANA ukrcao je 334 ljudi u svoj divovsku letjelicu “Airbus A-380” na aerodromu Narita i poveo ih na kružni let iznad najvećeg domaćeg ostrva Honšu, kojim je oponašan put za Havaje.

Naime, iako avion ni u jednom trenutku nije napustio japanski vazdušni prostor, osoblje i putnici su se pretvarali da idu u Honolulu, posada je nosila košulje u havajskom stilu, emitovani su muzika i snimci s tih vulkanskih ostrva i servirana hrana koja se inače nudi tokom letova za taj pacifički arhipelag u sastavu SAD.

Japanska kompanija, međutim, nije pionir putovanja nikuda. Ranije tog istog mjeseca tajvanski avioprijevoznik “EVA air” izveo je trosatni let koji je počeo i završio na aerodromu Taojuan, u glavnom gradu Tajpeju.

Glavne atrakcije tog leta koji je reklamiran kao “iskustvo u alternativnom putovanju” i za koji su karte koštale između 180 i 215 američkih dolara, bili su posmatranje obalskog pejsaža i vrsna jela koje je pripremio ugledni japanski kuvar Motokazu Nakamura.

Kao magnet za roditelje sa malom djecom poslužio je i eksterijer aviona, koji je bio oslikan u istočnoj Aziji vrlo popularnim japanskim crtanim likom Kiti-ćan.

Ista tajvanska kompanija za katolički Božić (koji u istočnoj Aziji važi za romantični dan kada zaljubljeni izlaze zajedno) i Novu godinu organizovao je i tri “ljubavna leta” nikuda, čija je svrha upoznavanje između pripadnika suprotnog pola.