Izmijenjena odluka o proglašenju prestanka stanja nesreće

Federalna vlada je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom (COVID-19) u Federaciji BiH na dan 12.1.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja je pripremljena na osnovu zaključka s prošle sjednice Vlade FBiH.

Vlada FBiH dozvoljava vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 17.1.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Nakon isteka ovog roka, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će sagledati kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačiniti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te će Vladi FBiH dostaviti prijedlog novih naredbi i preporuka.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva zadužen je da ove zaključke, s prilozima, dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policije MUP-ova kantona.

U informaciji je navedeno da je, nakon dostignutog vrha rastućeg trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 (6.11.2020. godine), sa 1.172 registrirana slučaja, kao rezultat postepeno uvođenih i ciljanih epidemioloških mjera baziranih na detaljnim analizama, 12.1.2021. godine došlo do postepenog silaznog trenda u broju dnevno laboratorijski potvrđenih slučajeva na 280.

Sedmodnevna kumulativna incidenca laboratorijski potvrđenih slučajeva 89 na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH u 53. sedmici i zaključno sa 3.1.2021. godine, i dalje je veća nego u većini zemalja Evropske unije.

Situacija nije jednaka u svim kantonima i u toj sedmici je kumulativni broj novozraženih na 100.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Sarajevskom i Kantonu 10 više nego dvostruko veći. Također, broj umrlih od COVID-19 i dalje je veći nego u većini zemalja EU.

Na osnovu epidemiološke situacije, posebno visoke incidence u ova četiri kantona, potrebno je produžiti postojeće mjere.

Vlada Federacije BiH je izmijenila Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH. Izmjenom je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen da i dalje prati i procjenjuje stanje epidemiološke situacije na području FBiH i, na osnovu toga, Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje dostavlja prijedloge mjera i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.

Na ovaj način je ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu od 20.12.2020. godine.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na prošloj 250. sjednici zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da joj u roku od sedam dana dostavi prijedlog izmjene Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID- 19) na području FBiH.