Još jedna prilika za zaradu Youtubera: Google testira opciju kupovine direktno s YouTubea

YouTube testira pojednostavljeni način kupovine predmeta koji se koriste ili spominju na vašim omiljenim kanalima.

Usluga će uključivati kreatore koji su dio pilot projekta, a koji će moći uključiti određene proizvode u svoje videozapise.

Ako kliknete ili dodirnete ikonu torbe za kupovinu u donjem lijevom uglu ekrana, YouTube će prikazati popis istaknutih predmeta.

Moći ćete provjeriti više informacija o tim proizvodima, pogledati slične videozapise ili kupiti predmete. Samo korisnici iz SAD-a koji pristupe YouTube-u preko iOS-a, Androida i weba vidjet će ikonu torbe, piše Engadget.

Lako je zamisliti scenarije u kojima bi ova opcija djelovala kao brend, pa bi tako, primjerice, kreatori kuharskog sadržaja bili povezani s kuhinjskim priborom, a gameri s računarskim komponentama i videoigrama.

Kreatori su mogli prodavati robu putem “shopping huba” na svom kanalu posljednjih nekoliko godina, a ovaj najnoviji eksperiment izgleda kao još jedan način da uz brendove i YouTube ostvari prihod.

Izvještaji već duže vrijeme nagovještavaju da YouTube istražuje opciju u tom smislu.

Brojne platforme uključuju više opcija za kupovinu, uključujući Instagram i WhatsApp, pa nije iznenađenje da Google to želi napraviti na YouTubeu.

Na kraju krajeva, Google oglasi za kupovinu počeli su se prikazivati ispod YouTube videozapisa još 2015. godine.