Mahir Dević o ministrima NIP-a: Okupate ih, naparfemišete i pretvorite u nove eksperte

Na današnjoj Skupštini Kantona Sarajevo, zastupnici su postavili brojna pitanja novom premijeru KS Edinu Forti, a zastupnici iz SDA, DF-a ali i SBB uputili su kritike na ekspoze premijera Forte govoreći da je riječ o neozbiljnom dokumentu koji ima tek nekoliko stranica.

Forto je odgovarao na pitanja zastupnika, ali zastupnici nisu bili zadovoljni odgovori navodeći da su “šturi, neprecizni”.

Jasmina Bišćević Tokić kazala je da nijedna mjera iz ekspozea nema finansijski proračun niti za jednu mjeru niti vremenski okvir za provođenje. Posebno aktivni na današnjoj sjednici bili su zastupnici SDA.

Zastupnici su iznijeli i kritike na obrazovanje nekih ministara, kao i o odnosu na resore koje će voditi.

Posebno su se obrušili na izjavu premijera Forte koji je kazao da “ministar privrede mora brinuti i o 900 krava”. Riječ je o kravama Poljoprivrednog dobra Butmir koji jeste kantonalno preduzeće.
Vedran Jakupović (NIP) kazao je u svom obraćanju da postoji vremenski okvir za mjere koje su predviđene Sporazumom o radu nove skupštinske većine.

Mahir Dević (SDA) kazao je da nema govora o ekpertskoj vladi te da su predloženi kandidati iz svih oblasti a skoro da nema nikakvih eksperata.

“Recimo resor privrede treba da vodi profesor sporta i tjelesnog odgoja. U tom vašem ekspertskom populizmu, bez ikakvih ozbiljnih planova i ovaj put sa puno manje elana koji vidim kod premijera. Vidi se jedna klasična forma koja je izložena kroz ekspoze i ne obećava ništa. Ova vlada će biti najlošija od prethodne dvije. Ako su vaši eksperti, a posebno iz NIP-a, prvo ih nazovete nestranačkim, onda ih rečeno Milanovićevim rječnikom okupate i naparfemišete i onda ih iz nestranačkih kadrova pretvorite u nove eksperte”, kazao je Dević.

Zastupnik Damir Nikšić zatražio je informaciju radnih tijela da li je Vlada KS sastavljena u skladu sa nacionalnim balansom. Isto pitanje je ponovio Dević.

Podsjećamo da za ministra finansija trebao bi biti imenovan Davor Čičić (SDP), za ministra zdravstva Haris Vranić (SDP), za ministra privrede Adnan Delić (NiP), za ministra saobraćaja Adnan Šteta (SDP), za ministricu pravde i uprave Lejla Brčić (NS), za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), za ministra kulture i sporta Samir Avdić (NiP), za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović (NiP), za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) te za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović (NiP).