Milorad Dodik: RS je protiv Visokog predstavnika, bez obzira ko on bio i kako se zvao

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je izašao iz bolnice nakon 16 dana borbe sa koronavirusom i održao pres-konferenciju, na kojoj je između ostalog spomenuo i visokog predstavnika, Valentina Inzka.

Prije svega, Dodik se zahvalio timu koji je pomogao pri njegovom liječenju.

“Zahvalan sam ovim ljudima, timovima ljekara iz Srbije, iz Slovenije, SAD i svi oni koji su na bilo koji način bili uključeni i koji su pomagali”, poručio je danas po izlasku iz bolnice, Milorad Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, nije propustio priliku da kaže da je protiv institucije Visokog predstavnika.

“RS je potpisala Aneks 10 Dejtonskog sporazuma. RS je protiv Visokog predstavnika, bez obzira ko on bio i kako se zvao. Nama to ne treba, mi ćemo biti protiv. RS smatra da je sve sa Visokim predstavnikom i Ustavnim sudom podvala i kažnjavanje RS i to će dovesti do raspleta u BiH koji mnogi pokušavaju i grmišu. Slušao sam Izetbegovića kako govori o tome kako će Biden doći i poravnati nešto, nestati kantone. Mislim da će prije toga nestati BiH i ostati RS i biti država koja ima pravo na postojanje. To je volja naroda koji ovdje živi i ne možete ignorancijom iz Sarajeva negirati postojanje republike. Prije će se raspasti BiH nego ukinuti RS. Idemo proslaviti Dan republike, ja ne želim ništa loše nijednom muslimanu niti Izetbegoviću niti želim komentarisati njihove ambicije prema RS, ali neka se kane te priče”, istakao je Milorad Dodik.

“Nema šta on tražiti u Banjaluci, kao ni ja u Sarajevu. Ta floskula da Banjaluka pripada svima je lažna, ovo je srpski grad , grad ljudi koji ovdje žive. A ovdje žive Srbi. Vjerujem da će doći do toga da ćemo postaviti realnu opciju da RS postane samostalna zemlja”. Zaključio je predsjedavajući.