Foto: Vlada KS

Ministar Delić: Umanjit ćemo namete i subvencionirati otvaranje novih obrta

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je radni sastanak sa predsjednikom Obrtničke komore Kantona Sarajevo Naserom Idrizagićem i sekretarom ove komore Kemalom Isanovićem.

Na samom početku sastanka je konstatovano da je situacija u obrtničkim djelatnostima veoma teška, jer u njima trenutno ima veliki broj zatvorenih obrta, kao posljedica pandemije koronavirus oboljenja.

“S obzirom da među najteže pogođene subjekte usljed pandemije koronavirusa spadaju obrtnici, a od kojih je njih 80% direktno ili indirektno vezano za turizam, kao i da je kasnila podrška Vlade što je uzrokovalo zatvaranje jednog broja obrta i gubitak radnih mjesta, jedno od naših primarnih ciljeva bit će podržati obrtnike i olakšati im poslovanje”, kazao je ministar Delić, ovom prilikom.

Dodao je i da će im dio nameta biti umanjen, najavio subvencioniranje otvaranja novih obrta, te podršku njihovim privrednim aktivnostima, kroz odgovarajuće programe Ministarstva, a koji će se usaglašavati s predstavnicima Obrtničke komore KS.

“Stari zanati su dio naše kulture, predstavljaju i važan segment turizma. Nastavit ćemo ih poticati, kao što je to i bila praksa prethodnih godina, a u skladu s budžetskim mogućnostima i u većim iznosima. Pružit ćemo i podršku promociji starih zanata u osnovnim i srednjim školama.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Novo vrijeme i okolnosti zahtijevaju i modernizaciju dobrog dijela obrtničke djelatnosti. Spremni smo podržati projekte koji prave iskorak u kontekstu digitalizacije poslovanja, savremenih načina reklamiranja i razvoja online prodaje“, naglasio je ministar Delić.

Na sastanku je najavljeno i da će se nastaviti sufinansiranje troškova plata u svrhu očuvanja radnih mjesta prema utvrđenim kriterijima, saopćili su iz Vlade KS.

Istaknuto je i kako će se svi problemi koje imaju privrednici na području KS rješavati preko kriznog štaba za ekonomska i privredna pitanja u kojem će biti predstavnici Privredne i Obrtničke komore KS, sindikata, udruženja poslodavaca i Udruženja freelancera.

Predstavnici komore su, obzirom da Skupština Kantona Sarajevo donosi Zakon o komunalnim taksama, ukazali na različite iznose komunalnih taksi koje plaćaju obrtnici – frizeri, automehničari, monteri centralnog grijanja, građevinari, knjigovođe, i drugi, te dali prijedloge da Ministarstvo privrede pokrene inicijativu ukidanja podjele obrtnika po djelatnostima i da, kako i stoji u Zakonu o komunalnim taksama, svi obrtnici plaćaju jednak iznos ove takse od 50 KM.