Foto: N1

Cikotić: Sve se kvalitetnije nosimo s migrantskom krizom

Nezapamćen sukobi migranata u migrantskom centru u Blažuju, dvojica policajaca su povrijeđena, a dva automobila MUP-a KS prevrnuta su na krov tokom sukoba migranata i policije.

Uzrok su međuvjerske razmirice između šiita i sunita, potvrdio je ovo ministar sigurnosti BiH. Sarajevska policija je izrevoltirana, traže reakciju Vijeća ministara BiH. Ministar Cikotić odgovara: “Na sve kvalitetniji način upravlja se migracijama u BiH“.

“Jedan Iranac je rekao neke loše stvari o poslaniku Muhamedu. Tu su bili neki ljudi iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Tako je nastao problem. Razbijena su stakla, nastala je tuča sa policijom. To se dogodilo oko 22 sata. Policija je došla i riješila problem i sada unutra čiste. Pakistanci, Bangladežani i Afganistanci, svi su suniti, a Iranci prate šitsko učenje”, rekao je za N1 Hasan Šroder, migrant iz Bangladeša.

Tako su međuvjerske razmirice prerasle u sukob u kome je prema procjenama MUP-a KS učestovalo oko 2.000 migranata. Dva policajca, jedan radnik IOM-a i više migranata je povrijeđeno, prenosi N1.

Nastupila je značajna materijalna šteta. Policajci u Kantonu Sarajevo ogorčeni, posebno na vozilima MUP-a KS, njih 20 je oštećeno, dva su prevrnuta potpuno, šest vozila IOM-a su oštećena, te vozila drugih organizacija”, izjavio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Za sada imamo informaciju da je lice koje je proizvelo kompletan nered već pod nadzorom u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, izrečena mu je mjera protjerivanja”, istakao je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BIH.

Sarajevski policajci ogorčeni, obratili su se Savjetu ministara koji upravlja migrantskom krizom u BiH.

“Sindikat policije Kantona Sarajevo zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih da konačno na jedan ozbiljniji, sistematičniji i odgovorniji način pristupe svojim obavezama, čime će se bitno olakšati rad policijskih službenika na terenu, a kod naših građana stvoriti veći nivo povjerenja i sigurnosti”, kazali su iz Sindikata policije KS.

Na pitanje hoće li išta poduzeti, resorni ministar Selmo Cikotić odgovara, “konstantno poduzimaju nešto”.

“Mislim da u suštini, bez obzira na sve probleme, mi u sve većoj mjeri, pa i na način današnjeg mehanizma saradnje sa parlamentarnom komisijom, integriramo sve više institucija i na sve kvalitetniji način upravljamo migrancijama u BiH“, naveo je Cikotić.

Reakciju već mjesecima traže stanovnici Blažuja. U više navrata ukazivali su na brojne probleme, nisu ih iznenadili sinoćnji prizori.

“Da li se uvukao strah među stanovnike Blažuja? Vjerujte da jeste, mi smo par puta pravili proteste, mirne proteste, koji izgleda nisu urodili plodom“, rekla nam je mještanka Blažuja.

Jutros pred kampom u Blažuju malo je migranata, ali veliki broj pripadnika MUP-a KS. Više interventnih timova osigurava javni red i miri u ovom migrantskom centru. A tu su i policijski psi.

Migrantski kamp u Blažuju je najveći u BiH, ne zna se tačan broj migranata koji borave u njemu, procjenjuje se na 3.000. Uz više sporadičnih incidenata u ovom kampu gorili su i šatori.