Načelnik Efendić ugostio prvog načelnika Općine Novi Grad prof. dr. Sulejmana Maslu

Predsjedništvo Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, 16. decembra 1977. godine donijelo je Odluku o obrazovanju Opštine Sarajevsko Polje, koja je ubrzo nakon toga promijenila ime u Novi Grad Sarajevo.

Čast da rukovodi novoformiranom jedinicom lokalne samouprave imao je prof. dr. Sulejman Maslo, prvi načelnik ove Općine, tada prvi predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Općine Novi Grad Sarajevo, koji je tu dužnost obavljao u periodu od 1978-1982. godine.

Prof. dr. Maslo jučer je posjetio Općinu Novi Grad, gdje se susreo sa općinskim načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tajibom Delalićem, sa kojima je podijelio iskustva iz perioda njegovog rukovođenja Općinom, ali i obavljanja drugih važnih poslova koji su ostavili pečat u razvoju Novog Grada i grada Sarajeva.

Dr. Sulejman danas ima 84 godine, dobrog je zdravlja, ali i pamćenja, sa načelnikom Efendićem obišao je zgradu Općine i Centralno spomen obilježje. Kaže da je Općina Novi Grad danas neuporediva sa ondašnjom.

“Ovdje je bila ledina, te 1978. godine općine Novo Sarajevo i Novi Grad dijelile su prostor u tadašnjoj zgradi Općine Novo Sarajevo iz koje je izdvojena Općina Novi Grad. Kasnije je počela izgradnja zgrade, a krajem 1981. godine uselili smo u zgradu, u kojoj je i danas sjedište Općine Novi Grad”, kazao je prof. dr. Maslo.

Kao član IO Skupštine Opštine imao je važnu ulogu u organiziranju posla, smještaju uposlenih, ali i izvršenju poslova po sekretarijatima, koje su sačinjavale službe Općine. Svake sedmice održavale su se sjednice IO, a članovi IO su istovremeno bili i rukovodioci pojedinih općinskih službi, odnosno sekretarijata.

“U ono vrijeme Općina Novi Grad bila je minijaturna, nedovoljno izgrađena, bila je izgrađena samo prva faza Alipašinog Polja, druga faza je bila tek u izgradnji, a treća nije bila ni započeta, tako da to vrijeme nije uporedivo sa sadašnjim. Danas je ovo jedna razvijena i vrlo uspješna lokalna zajednica, sa najvećim brojem stanovnika, koja se iz dana u dan sve više razvija i postala je mjestom ugodnim za življenje”, naglašava prof. dr. Maslo.

Baš u onom vremenu, kada je trebalo graditi infrastrukturu i pripremati se za održavanje 14. Zimskih olimpijskih igara, 1982. godine dr. Sulejman je svoj radni put nastavio u Zavodu za izgradnju grada, obavljajući poslove pomoćnika direktora za finansijske poslove. Tada je pravljena i zgrada RTV-a, za čiju je izgradnju dato odobrenje u vrijeme mandata dr. Masle, 1981. godine, a sama izgradnja završena je za vrijeme Olimpijade. Izgrađeno je tada i Olimpijsko Selo za smještaj novinarskih ekipa koje su boravile u našem gradu kako bi pratile Olimpijske igre.

Pored obavljanja važnih poslova u vrijeme priprema za Olimpijadu, prof. dr. Maslo radio je i kao jedan od prvih saradnika tadašnjih gradonačelnika Sarajeva Uglješe Uzelca i Emerika Bluma, a i u vremenu agresije na našu zemlju i opsade grada, bio je na važnim pozicijama u Gradskoj upravi Sarajeva.

“Dr. Maslo radio je veoma važne poslove za grad Sarajevo u vremenu priprema za Olimpijadu i nakon toga kao jedan od saradnika gradonačelnika Sarajeva Uglješe Uzelca i Emerika Bluma, a i u vremenu agresije i opsade grada bio je na važnim pozicijama u gradskoj upravi. Danas ima 84. godine, a mandat načelnika općine završio je godinu dana prije mog rođenja”, poručio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić na službenoj Facebook stranici.