Nastavak saradnje Vlade KS i Ambasade SAD

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je telefonski razgovarao sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom koji je ovom prilikom potvrdio opredijeljenost američke administracije prema reformama koje su započete i najavljene u Kantonu Sarajevo, kao i spremnost da pruže podršku i pomoć u njihovoj realizaciji.

“Spremni smo pomoći kako bi Kanton Sarajevo bio primjer što se može uraditi kada se politika podjela zamijeni fokusom na reforme koje će poboljšati život svakog građanina”, ističu iz Američke ambasade.

Ublažavanje posljedica koje pandemija koronavirusa ostavlja na kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo bila je osnovna tema današnjeg razgovora.

Konkretno je bilo riječi o projektima poboljšanja javno-zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, te o nastavku borbe protiv korupcije putem još intenzivnijeg djelovanja vladinog Ureda za borbu protiv korupcije. Razgovaralo se i o reformama u policijskom sektoru.

Američki ambasador u BiH čestitao Forti

“Zabrinjava me činjenica da su naša dva najvažnija prioriteta usporena od strane viših nivoa vlasti. Tu u prvom redu mislim na nedostatak odgovora na zdravstvenu krizu usljed pandemije koronavirusa. Nažalost, mi nemamo informaciju kada ćemo dobiti vakcine, dok su zemlje u našoj regiji već počele sa vakcinisanjem.

Drugo, nedostatak reakcije viših nivoa vlasti otežavaju naše napore u borbi protiv negativnih ekonomskih posljedica pandemije, tu prije svega mislim na zastoj pregovora sa MMF, jer se ne zna kada i kolika će finansijska sredstva za poticaje i ponovno pokretanje privrednih aktivnosti biti na raspolaganju Kantonu Sarajevo”, istakao je premijer Forto, i dodao da mu je žao što politički problemi i nerad vlasti na nivou Bosne i Hercegovine za posljedicu imaju pad kvaliteta života svih građana BiH, pa tako i građana Kantona Sarajevo, saopćili su iz Vlade KS.