Nova potresna ispovijest Milene Radulović ponovno podigla region na noge

Ispovijest mlade srbijanske glumice Milene Radulović potresla je javnost. Ona je u intimnoj ispovijesti otkrila da je seksualno zlostavljao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić.

Sada je u novoj ispovijesti za prestižni ruski magazin “Tatler” ispričala nove detalje torture koju je doživjela, a najprije je ispričala ko je muškarac koji je zlostavljao, prenosi Nova.rs.

“Miroslav Aleksić je veoma poznat i uspješan učitelj koji je osnovao školu glume u kojoj djeca uče o zanatu od pete do osamnaeste godine. Mnogi uspješni glumci u našoj zemlji su učili s njim. U Srbiji se smatra veoma prestižnim ako Aleksić odvede dijete u svoju školu – sprovodi velike audicije, gdje od ogromnog broja djece bira od pet do sedam najtalentovanijih. Škola postoji 40 godina i sve ovo vrijeme radi s istim uspjehom”, rekla je na početku Milena, pa dodala:

“Školu sam pohađala od jedanaeste do osamnaeste godine. I, na nesreću, u posljednjoj godini škole doživjela sam seksualno uznemiravanje i zavođenje. Ovo je bilo zaista zastrašujuće. Dok se nisu pojavile sljedeće djevojke, bila sam sigurna da je ovo samo moja priča, mislila sam da sam tako sama”.

Milena Radulović je istakla da se Mika postavljao prema učenicama kao otac, a da joj je jedan slučaj dao vjetar u leđa kada je riječ o sudskoj borbi s Aleksićem.

“Stidjela sam se sebe. Mrzila sam sebe tokom ovog perioda. Bio je manipulator koji je odnose sa svojim učenicima gradio iz pozicije oca, neospornog autoriteta. Prije dvije godine pojavila se djevojčica rođena 2000. godine – bila je u veoma lošem stanju. Za mene je ona postala motivacija da zaustavim sve ovo. Ali bila sam zarobljena – nisam uspjela da natjeram druge djevojke da ispričaju o svemu tome. Oni, uključujući i mene, nisu vjerovali u sud, u birokratiju, mislili su da će sve ovo potrajati mnogo godina. Pored toga, bilo nas je sramota i nismo mogli roditeljima da kažemo šta se dogodilo”, objasnila je ona.

Uloga svih ovih djevojčica je veoma važna. Kako dokazati priču koja se dogodila prije osam, šest, pet godina? Dokazivo je samo ako čovjek nastavi svoja djela i izvrši ih prema jednoj metodi. A kada smo započeli istragu s policijom, ispostavilo se da ima i drugih žrtava – starijih od nas. Imao je čitav sistem koji je još uvijek radio (njegova posljednja žrtva rođena je 2004. godine). I tek na kraju suđenja moći ćemo da shvatimo koliko je sve to trajalo i otkrijemo približni broj žrtava. Naravno, neće svi ići u policiju. Nećemo dobiti ni sliku, već samo crtež ovog monstruoznog procesa, koji je ovaj čovjek spakovao u najfiniju elitnu dječju školu dramskih umetnosti. Radeći 40 godina”, dodala je Milena.

Žrtva predatora iz škole glume ponovo je objasnila zašto je osam godina čekala da progovori o zlostavljanju.

Pričala sam porodici o onome što se nedavno dogodilo – 2020. godine, kada sam i sama prikupila snagu. Prije toga, samo sam se trudila da se ne sjetim šta se dogodilo samo kako bih mogla da završim školu do kraja. Nekoliko puta sam željela da napustim školu, navirale su mi misli da mi nije potrebno da se bavim glumom. Ali imala sam sreće, odmah nakon škole počela sam da radim. Dogodili su se prvi uspjesi o kojima sam sanjala.

Ali shvatila sam da me ni ovo ne može učiniti sretnom. Trauma me mučila nekoliko godina. Tada sam počela da razgovaram sa prijateljima i sa psihologom koji mi je puno pomogao da sredim osjećanja srama, krivice, odgovornosti, gnušanja prema sebi. Kada sam ovaj problem riješila sam sa sobom, nastavila sam da živim. A tada su već bili uspješni projekti u Rusiji, počela sam da govorim ruski, razvijala se i moja karijera u Srbiji. I zaista sam bila sretna.

Počela sam da se osjećam bolje kada sam počela da radim u Rusiji – zahvaljujući činjenici da sam učinila nešto za sebe, daleko od svega ovoga. Uvijek sam imala osjećaj da svi znaju da sa mnom nešto nije u redu, ali u Rusiji to nije bilo. Ali ovaj rad na meni naveo me je da shvatim da moram zaustaviti ovu osobu”, kazala je ona, pa poručila:

Obožavala sam ovu školu, u njoj su studirali svi moji najbolji prijatelji i djevojke, u kontaktu smo 10-15 godina. Ovo je bila moja druga porodica. Bila je divna atmosfera u kojoj su svi jedni drugima govorili istinu, nije bilo lažnih uloga, kao što je to često slučaj u školama. I sve što se dogodilo postalo je zapanjujuće iskustvo u negativnom smislu. Moj svijet se srušio”.

Milena Radulović danas je srbijanska heroina i mnoge djevojke i žene, žrtve seksualnog nasilja, zahvalne su joj što je javno digla glas protiv zlostavljača. Milena ističe zašto je ona prva u javnosti pričala o nasilju u školi glume Mike Aleksića.

Prva sam otvoreno govorila o svemu, jer sam najstarija i moja karijera je već dobro uspostavljena da bi se moj glas čuo. Još jedna mlada glumica je otvoreno govorila poslije mene. Ostale djevojke su govorile anonimno”, rekla je glumica, pa se dotakla samog sudskog postupka koji se vodi protiv Aleksića.

“Trenutno se situacija razvija ovako – tužit ćemo ga mi koji smo u početku najavili silovanje. Ostatak žena koje sada pišu djeluju kao svjedoci u slučaju. Aleksić je u početku bio uhapšen na 48 sati, ali s obzirom na činjenicu da je mogao da utiče na svjedoke ili da ponovi svoj čin, hapšenje je produženo za 30 dana. Kad prođe sve, vidjet ćemo da li se zatvor produžava dalje. Istraga je u toku”, zaključila je Radulović.