Višegodišnji kriminal u Reumalu došao na naplatu, ispaštaju radnici

Budućnost Reumala iz Fojnice i njegovih radnika je neizvjesna.

Loš rad menadžmenta u prethodnim godinama rezultirao je negativnim poslovanjem, a prvi ceh plaćaju radnici. Njih 137 je proglašeno viškom.

U sindikatu se ipak nadaju da je kriza prolazna i da preostalih 200 radnika neće doživjeti istu sudbinu.

“Ova situacija je toliko teška i toliko bolna za sve nas. Mi smo insistirali ispred sindikalne organizacije da se iznađu neke druge mogućnosti, alernativne“, ističe Safija Pamić, predsjednica Sindkalne organizacije Lječilišta Reumal.

Iz Reumala su prema istražnim i pravosudnim organima otišle informacije o nedomaćinskom poslovanju.

Uzimani su milionski krediti za apartmane, za novi hotel Natura, za uređaje, a sve je zajedno s koronavirusom došlo na naplatu.

Kako tvrde iz uprave, 67 radnika bit će zbrinuto kroz reorganizaciju i različite socijalne programe, dok će njih 70 završiti na birou za nezaposlene.

Od daljeg toka pandemije i broja gostiju tvrde, zavisit će i ponovni povratak na posao.

Na otežano poslovanje Reumala uticale su i tužbe radnika zbog kršenja kolektivnog ugovora koje su također došle na naplatu. Iz sinsikata ipak tvrde da su tuđbe radnika samo kap u moru dugovanja Reumala.

Na potezu je i općina kojoj je Reumal najveći turistički potencijal. Otpuštanje radnika načelnik općine Sabahudin Klisura smatra nužnim, ali se nada da će se naći izlaz iz teške situacije.

Ovo je rad na spašavanju Lječilišta Reumal, koji će u dogledno vrijeme opet vratiti se na stare staze, kad kažem stare staze, samo je bitno da krenu dolaziti gosti“, kazao je Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.