Obilježavanje 133. rođendana Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Dana 1. februara 2021. godine navršava se 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Godinama unazad svjedoci smo neprekidne borbe za rad i opstanak Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. U susret 133. rođendanu najstarije naučne i kulturne institucije Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nalazi se pred jednim od najvećih izazova; obilježavanje rođendana u jeku pandemija koja je zahvatila našu zemlju i svijet.

Podsjećamo da je obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, tradicionalna manifestacija tokom koje se organizuje veliki broj kulturnog i zabavnog saržaja za sve uzraste. Ove godine pridržavajući se svih epidemioloških mjera u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će upriličen sljedeći sadržaj:

12:00h Otvorena soba Sarajevske Hagade

14:00h Svečano otvorenje izložbe “Tragom divljih orhideja” na Odjeljenju za prirodne nauke, autorica izložbe Ermana Lagumdžija.

Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

18:00h Otvorena soba Sarajevske Hagade

19:00h Svečano otvorenje izložbe “Predah” na Odjeljenju za etnologiju, autori izložbe: Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo, Lejla Bečar.

Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kahve i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.

Pored navednog sadržaja posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira u izdavaštvu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine po promotivnim cijenama od 25 % popusta i za besplatnu posjetu sobe Sarajevske hagade u navedenim terminima.

Zbog obaveze sprovođenja epidemioloških mjera ulaz u svaki objekat Muzeja bit će kontrolisan i ograničavan na maksimalno 30 osoba. Molimo sve posjetioce da se tokom boravka u Muzeju prdržavaju svih propisanih mjera.

“Dobro došli na 133. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine!” poručili su iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine