U toku je 15. hitna sjednica Skupštine KS: Migranti predstavljaju veliki sigurnosni rizik

Počela je 15. hitna sjednica Skupštine KS na čijem je dnevnom redu informacija o migrantskoj krizi u Kantonu Sarajevo.

Na početku sjednice zastupnik SDA Haris Zahiragić uputio je ponovo zaključak da se sjednice Skupštine KS održavaju u skupštinskoj sali, navodeći da se i sjednice drugih parlamenata održavaju uživo u salama. Međutim, zastupnici nisu podržali ovaj zaključak koji se neće naći na dnevnom redu.

Premijer KS Vlade KS Edin Forto kazao je da je Vlada jutros održala tematsku sjednicu Vlade na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica kazao je da neredi koji su bili u migranstkom kampu Blažuj su mogli eskalirati ali da imamo dobru policiju.

“Samo efikasnom i stručnom aktivnosti pripadnika Uprave policje nisu nastupile teže posljedice. Šest policajaca je povrijeđeno i jedan službenik IOM-a. Uspjeli su održati stabilan javni red i mir na području KS iako se migrantska kriza pojavljuje kao novi sigurnosni indikator u KS. Treba nam jaka policija sa materijalno-tehničkom opremom i da može spriječiti nerede kao što je ovaj u migrantskom kampu i kako ne bi došlo do težih posljedica”, kazao je Katica.

Pored toga, dodao je da iako je problematika sa migrantskom krizom u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, ne znači da Kanton Sarajevo treba da sjedi skrštenih ruku.

“Neophodno je da država počne upravljati migrantskom krizom. U KS želimo biti dio rješavanja problema, da radimo poslove iz svoje nadležnosti i da doprinesemo onome što se radi na državnom nivou. Treba odrediti podnošljivu kvotu migranata i u tom smislu odrediti lokalne zajednice koliko može podnijeti. Samo u Blažuju je na jučerašnji dan 3.205 migranata, što je pogodno za veliki broj devijatnih ponašanja i dio rješenja mora biti da se ravnomjerno rasporede”, kazao je Katica.

Uz to je dodao i da se treba aktivnije baviti readmisijom i to na samoj granici, a ne kada migranti uđu u dubinu Bosne i Hercegovine.

Ponovljen je stav da u KS ne može biti više migrantskih kampova. Jedna prihvatljiva cifra je ispod 1.000 migranata u kampu.

Načelnik Sektora uniformisane policije Uprave policije MUP KS Džafer Hrvat obratio se danas zastupnicima.

“Nemamo primarnu nadležnost u onome što zovemo migrantska kriza. Državni organi u osnivačkom dokumentu barataju pojmom migrantska kriza ali stanje kao kriza nije proglašeno u BiH”, kazao je Hrvat.

“Mi iz Uprave policije nismo dobili odgovor ko je odlučio da smjesti taj broj migranata na tom lokalitetu. Nekim desantom padobranskim su nam se spustili tu. Nismo imali sagovornika, a onda nam je traženo da ih zaštitimo. Mi imamo nadležnost da zaštitimo prvenstveno građane. Niko nije odlučio da smjesti 3.200 ljudi na tom lokalitetu, ali oni su prisutni. Oni predstavljaju veliki sigurnosni rizik i niko nas nije pitao šta bi značilo toliki broj ljudi. Posljednji incident je najozbiljniji incident u dijelu migranstke populacije. Pokazali smo i pokazat će analiza šta mi još trebamo da bismo bili još efikasniji. Nakon ovog incidenta, pojavljuje se zahtjev iz Ministarstva sigurnosti BiH da mi pošaljemo šta nam treba od opreme. Ako neko kreira problem mi ne možemo saznati ko ga je kreirao a trebamo ga riješiti, a nemamo primarnu nadležnost”, kazao je Hrvat.