Obilježena peta godišnjica Centra za zdravo starenje

U prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, danas je, uz sve propisane epidemiološke mjere, uz prigodan program svečano obilježena peta godina postojanja i rada ovog Centra.

U ime općinskog načelnika Srđana Mandića svečanosti je prisustvovao njegov savjetnik Draško Luković, dok je u ime Općinskog vijeća prisustvovao predsjedavajući Sejad Đozo.

Na početku svečanosti učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je dužna počast svim preminulim članovima ovog Centra. O samom radu i razvoju ovog prvog po redu Centra za zdravo starenje, koje je svečano otvoreno 18. januara 2016. godine, govorila je Tatjana Žarković-Tafro, predsjednica Savjeta članova Centra.

Kako se kaže u saopćenju, kada su krenuli u ovaj projekat prije pet godina, odmah smo uspostavili dobru saradnju sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, kao i Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi.

“Prvo smo u ovom centru počeli sa vježbama korektivno preventivne gimnastike, koja nam je pomogla u borbi protiv opakog korona virusa. Također smo organizovali razne izlete gdje smo vježbali kad god smo imali priliku. Iako su naši članovi treće životne dobi to nas nije spriječilo da uvedemo inovacije u Centru poput kurseva informatike i stranih jezika što su naši članovi uspješno savladavali. Uspješno smo prevazišli sve izazove koji su pred nas postavljeni”, objasnila je Žarković-Tafro.

U Centru je također svake godine obilježavan i prvi oktobar Međunarodni dan starijih osoba. U okviru obilježavanja godišnjice rada Centra upriličena je video prezentacija te je svečanost uveličana stihovima, ali i vokalnim i instrumentalnim izvedbama.

Koordinatorica Centra Varja Nikolić je na kraju ovog programa pročitala imena dobitnika ovogodišnjih zahvalnica za uspješan volonterski radi i podršku radu ovog Centra: Sejdefa Ademović, Elvis Bekto i Fatima Ramić Beba.

Podsjećamo u uređenje i opremanje ovih prostorija je Općina Centar uložila pola miliona konvertibilnih maraka.

Nakon njega otvorena su još tri Centra za zdravo starenje u Pionirskoj dolini, objektu u Patriotske lige gdje je smješten i obdanište Razigrani dani, te u objektu „Svjetlosti“ u Ulici Muhameda Kantardžića 3 gdje su zajedničkim sredstvima obnovile i otvorile ovaj prostor općine Centar i Stari Grad.