Savjeti koji vam mogu spasiti život u slučaju napada divlje životinje

Divlje životinje se nalaze svuda po svijetu, ali najmanje ih još živi u divljini koju nije čovjek na neki način preoblikovao, neke životinje su čak razvile naviku korištenja prednosti blizine čovjeka.

Upoznati smo sa činjenicom da u posljednjih nekoliko godina, sve su češći susreti između divljih životinja i čovjeka. Sigurno ste se zapitali šta uraditi kada se nađete u toj situaciji.

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli spasiti život ukoliko se nađete u toj situaciji.

Ajkula

Foto: Lauren Benoit/ Discovery Channel)
Foto: Lauren Benoit/ Discovery Channel)

Jedna od dobrih činjenica je ta, da ukupno od 150 vrsta, samo 20 napada čovjeka. Većina njih ne gleda čovjeka kao hranu, jer im nije interesantan. Ako ajkula pokaže interesovanje za čovjeka, tada su male šanse da ćete uspjeti pobjeći. Kako bi izbjegli susret sa ajkulom, ne smijete urinirati ili ispustiti krv u vodu, jer ajkule mogu nanjušiti miris sa ogromne distance. U slučaju da se susretnete sa ovim grabežljivcem, ne okrećite im leđa, ne paničite i ne radite nagle poteze u vodi, jer će vas smatrati za plijenom. Ako vas ajkula stigne, okrenite se prema njoj i usmjerite vaš pogled ka njenim škrgama i očima, jer to su najosjetljiviji dijelovi kod ajkule.

Kengur

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Također, koliko god smatrali da su prijateljske životinje, prevarili ste se. Kenguri također mogu izazvati prijetnju čovjeku ako uđete u njihovu teritoriju ili ako se osjete ugroženim. Po prirodi oni su veoma teritorijalne životinje. Kako bi izbjegli nemili događaj, dobro se zakašljite. Kenguri će primijetiti da ste bolesni i u većini slučajeva će vas napustiti. Druga stvar što može vam spasiti život jeste da se polahko udaljite od njih. Tako ćete izgledati manje i predstavljat ćete manju opasnost njima. Nikad ne pokušavajte okrenuti se i pobjeći od njih, jer kenguri su odlični “skakači” i budite sigurni da će vas uhvatiti.

Lav

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ako dođete u susret sa lavom, trudite se da držite kontakt sa očima, ne okrećite im leđa i ne skrećite pogled. Jer tada bi lavovi vidjeli odličnu priliku za napad. Pokušajte da izgledate što veće, podignite svoje ruke ili jaknu u zrak. Ako ste veći, izgledat ćete opasnije i životinja će pokušati da izbjegne susret sa vama. Pokušajte biti što glasniji i pouzdaniji tokom ispuštanja zvukova sa dosta gestikulacije. To nije uobičajeno kod plijena dok bježi od ovog nevjerovatnog predatora. Tako ćete postati iritantni i shvatit će da je bolje da se udalji od vas.

Medvjed

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Medvjedi rijetko napadaju čovjeka, ali ako se nađete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme moguće je da se desi napad. Ne trčite, jer će vas vidjeti kao plijen, medvjedi mogu razviti brzinu do 48 km po satu. Lezite na pod i sklupčajte se, rukama zaštitite vrat. Pravite se mrtvi, tako nećete predstavljati prijetnju medvjedu. Moguće je da će vas bacati u uokolo kako bi se uvjerio da niste prijetnja ali ne paničite. Kada izgubi zainteresovanje za vas, ostanite još neko vrijeme sklupčani, jer ove inteligentne životinje će ostati u blizini kako bi se uvjerile da je “posao završen“.

Gorila

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Za njih se kaže da su kraljevi džungle. Veoma su ponosne životinje koje brane svoju porodicu i teritoriju. Ako se ponašate ponizno neće vas napasti, sjedite kako bi izgledali manje i poniznije. Pokušajte šaptati i izbjegavajte kontakt očima sa gorilom. U slučaju napada sklupčajte se u loptu, gorile su ponosne životinje i vode se pravilom da ne napadaju slabe i bespomoćne osobe.