Općina Centar pomogla stambeno rješavanje za 49 mladih osoba

U okviru kontinuirane brige o mladima, Općina Centar uz podršku koju pruža njihovom obrazovanju, zapošljavanju, kulturnim i sportskim projektima, pomaže i njihovo stambeno zbrinjavanje.

Tako se od 2017. godine u Općini Centar izdvajaju sredstva za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

Od 2017. godine izdvojeno je 320 hiljada maraka za ovu namjenu, a 49 mladih osoba je ostvarilo podršku za plaćanje dijela troškova poreza.

U budžetu za proteklu godinu izdvojeno je 70.000 maraka, a javni poziv mladima objavljen je u septembru. Iz tog razloga procedura za prošlu godinu još nije završena, a očekuje se da od navedenih sredstava podršku dobije još dvadesetak mladih osoba.

Pravo na finansijsku podršku prilikom rješavanja stambenog pitanja kupovinom stana na području općine Centar imaju mladi do 38 godina života sa prebivalištem na području ove lokalne zajednice bez obzira na kontinuitet prebivališta. Novčana sredstva za refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina, odnosno kupovinu stana mogu se dodijeliti u iznosu do 5.000 KM po pojedinačnom zahtjevu.