Povodom novogodišnjih praznika intenzivirane aktivnosti i provedeni timski nadzori

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da su, s ciljem stvaranja predispozicija za epidemiološki bezbijedan protok praznika, a predviđajući okolnosti mogućeg organiziranja proslava i okupljanja većeg broja ljudi, svi nadležni inspekcijski organi prioritetno usmjerili aktivnosti na pojačano i intenzivno praćenje provedbe obaveznih epidemioloških mjera na terenu.

Na terenu su izvršeni timski nadzori provođenja odredbi Zakona zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova, ali i hitnu reakciju po prijavama građana.

Također je praćeno i provođenje Preporuka za skijališta u kontekstu COVID-19, kao specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte izdatih od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Inspektori Federalnog zdravstvenog inspektorata/Inspektorata za hranu su u decembru izvršili 144 inspekcijska nadzora, te izdali devet prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 13.000 KM. U timskim nadzorima tokom novogodišnje noći izvršeno je oko 40 inspekcijskih nadzora na lokalitetima i ugostiteljskim objektima pretežno na području Kantona Sarajevo, u kojima nisu zabilježena veća odstupanja od primjene tipoloških preporuka, te je konstatovano poštivanje obaveze ograničenog radnog vremena. Timski nadzori federalnih zdravstvenih i tržišno-ugostiteljskih inspektora u novogodišnjoj noći rezultirali su donošenjem pojedinačnih mjera zabrane rada fizičkim licima i rješenjima o otklanjanju nedostataka, odnosno s tri prekršajna naloga u iznosu od 6.500 KM.

Prethodna najava plana novogodišnjih aktivnosti i stroge primjene kaznenih odredbi i sankcija iz Zakona imala je za efekat povoljne rezultate po pitanju discipline i odgovornosti subjekata nadzora. U skladu s tim se u decembru prilikom kontrola hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina generalno bilježio manji broj manjkavosti, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.