Oprezno sa kafom bez kofeina

Kafu bez kofeina mnogi smatraju dostojnom zamjenom za običnu kafu, pa je tako konzumiraju i više nego što bi trebalo misleći kako im to koristi.

Istina je, zapravo, potpuno suprotna.

Ljudi koji imaju problema sa spavanjem, umjesto treće šalice kafe, u poslijepodnevnim satima će popiti kafu bez kofeina jer misle da im to pomaže da lakše zaspe.

Napitak čak mnogi preporučuju trudnicama koje moraju paziti na unos kofeina. Ali šta ako je šalica kafe bez kofeina puna opasnosti o kojima niste ništa znali?

Teško je zamisliti da bi alternativa običnoj kafi mogla biti opasna za konzumiranje, ali nakon razgovora s nekoliko dijetetičara i doktora, otkrio se niz popratnih pojava koje utječu na promjenu stava.

Zrna kafe prirodno sadrže kofein, a taj stimulans je teško ukloniti na prirodan način.

“Zrna se uranjaju u hemijski rastvor koji izvlači kofein. Neke od tih hemikalija su iste one koje koristimo u razrjeđivačima za boje i sredstvima za uklanjanje laka sa noktiju”,  upozorava dr. William Li, medicinski direktor Fondacije Angiogenesis.

Iako je Agencija za hranu i lijekove te hemikalije proglasila sigurnim u uklanjaju kofeina iz kafe, naročito diklormetan, još predstavljaju niz rizika za zdravlje.

Diklormetan nije blaga hemikalija. Dr. Rashimi Byakodi ističe kako inhalacija prouzrokuje iritaciju nosa i grla te utječe na živčani sustav.

“Smatra se da on privremeno usporava naš centralni nervni sistem”, ističe dr. Ava Williams.

“Diklormetan je potencijalni mutagen i opravdano smatramo da je kancerogen za ljude”, dodao je dr. Byakodi.

Osim hemikalija, i sam postupak dekofeinizacije je upitan.

“Neke studije su pokazale potencijalni rizik od nastanka reumatoidnog artritisa”, upozorila je dr. Olivia Audrey.

Dr. Williams dodaje kako se otkrilo da postupak podiže razinu masnih kiselina i na taj način utječe na metabolički sindrom i razvoj rizika od bolesti srca. Te hemikalije utječu na živčani sustav.

Čini se da je sam postupak uklanjanja kofeina i korištenje hemikalija tek dio problema, a rizik nastaje već pri odabiru zrna.

“Kafa bez kofeina tipično se izrađuje od zrna koja imaju veći udio masnoća nego uobičajena kafa arabica, a to predstavlja rizik za povećanje razine kolesterola i dugoročne probleme sa srcem”, kaže dr. Audrey.

“Kafa bez kofeina najčešće se koriste zrna robusta kafe. Ona sadrži masti koje stimuliraju proizvodnju masnih kiselina u tijelu”, poručuje dr. Williams.

Manje zdravstvenih dobrobiti

Nutricionistica Ella Davar govorila je o suštini problema.

“Proces uklanjanja kofeina kafu pretvara u ultraprocesuiranu namirnicu”, kaže Davar.

Pa iako je kafa prilično prirodna, njena verzija bez kofeina upravo je suprotno. Osim očitih prednosti konzumiranje prirodnih supstanci, obična kafa ima brojne zdravstvene benefite koje kafa bez kofeina nema.

I dalje unosite kofein
Dr. Li ističe kako kafa bez kofeina nije posve bez kofeina i da ga obično sadrži oko pet posto, pa ukoliko zbog zdravstvenih razloga želite prestati da piti kafu, kafa bez kofeina vam u tome neće naročito pomoći.

Dr. Byakodi navodi rezultate komparativne studije koja je zaključila kako je zamjena kofeinske kafe onom bez kofeina potpuno neopravdana kako prenosi N1.