Upozorenja stručnjaka: Trgovska gora i aktuelno stanje seizmičkih aktivnosti

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Branislav Borenović učestvovat će na Okruglom stolu “Trgovska gora: aktuelno stanje seizmičkih aktivnosti”, koji će se održati u ponedjeljak, 25. 01. 2021. godine u Plavoj sali (4. sprat) zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa početkom u 11 sati.

U radu Okruglog stola, u organizaciji “Zelenog kluba” koji okuplja poslanike iz parlamenata sa svih nivoa vlasti u BiH, učestvovat će, kao panelisti, i načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Sektora za seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske mr. Snježana Cvijić – Amulić, te prof. dr. Munir Jahić, dugogodišnji profesor na više univerziteta i stručnjak za hidrotehniku.

Također se očekuje učešće predstavnika institucija, poslanika u parlamentima, akademske zajednice, nevladinog sektora, kao i načelnika općina.

Serija zemljotresa, čiji je epicentar u Petrinji, samo je upozorenje da Hrvatska ne treba da skladišti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, a o čemu su stručnjaci ranije upozoravali i prije ovih nemilih događaja.

Istaknuto je da su na lokaciji Trgovska gora prošle godine postavljene seizmološke stanice koje su zabilježile seizmičke aktivnosti, ali se ne može vjerovati da će biti objavljeni podaci koji su relevantni.