Ove godine se očekuje veći broj izbjeglica i migranata koji će krenuti prema Evropi

Institut za migracijske politike, ICMPD, predviđa da će, zbog pandemije uzrokovanom koronavirusom, broj izbjeglica i migranata koji će ove godine krenuti prema Evropi biti povećan.

Michael Spindelegger, direktor Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike sa sjedištem u Beču kazao je za list Handelsblatt da se ove godine očekuje bolja zdravstvena skrb, kao i dostupnost vakcina u Evropi, te da će ekonomska kriza izazvana pandemijom pokrenuti veću migraciju prema EU.

“U EU-u ljudi dobivaju besplatno cjepivo. To je vrlo privlačno za izbjeglice iz Afrike, Latinske Amerike i Azije. Stoga očekujemo porast ilegalne imigracije”, dodao je Spindelegger, koji je i bio austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova, te je dodao da je ekonomija slika u mnogim zemljama pogoršana.

Stručnjaci ICMPD kažu da su primijetili pojavu novih migracijskih pravca prema Evropi, poput onih iz Libanona prema Cipru ili iz Mauritanije na Kanarske otoke.

Prema istraživanju instituta u Beču, broj migranata koji kreću prema Evropi se povećao za 900 posto. Na prostoru središnjeg Mediterana, pravcu preko Tunisa, broj migranata se prošle godine povećao za 155 posto.

Pored toga, Spindelegger je rekao da očekuje i povećanje migracija iz Latinske Amerike kada se ponovno uspostave avionske veze jer je ta regija gospodarski mnogo teže pogođena krizom nego Evropska unija.

Podsjećamo da je ICMPD osnovan 1993. godine od strane Austrije i Švicarske, a sada u članstvu ima 18 europskih država.