Poznat je plan vakcinacije u Federaciji Bosne i Hercegovine

Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan vakcinacije koji će se sutra naći na Vladi Federacije BiH, a podaci su već poznati za Klix.

Plan vakcinacije je zasnovan na zakonski regulisanoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja vakcina kao i načini kako će se odvijati cijeli proces.

Vakcine za koronavirus će biti distribuisane svim kantonima na principu jednakosti i solidranosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prve vakcine koje stignu u BiH bit će skladištene u Mostaru, iz FMZ-a su kazali da će u stići mali broj doza u prvoj pošiljci koja se očekuje 18. januara.

U isto vrijeme plan je i formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će stizati vakcine sukcesivno odnosno kako budu pristizale u Bosnu i Hercegovinu, a odakle će biti distribuirane dalje po manjim mjestima. Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnim frižidera u kojima će se na -80 stepeni Celzijusa skladištiti Pfizerove vakcine.

Kao što je i najavljeno, prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog, u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati s način skladištenja, čuvanja i upotrebe vakcina.

Federacija BiH nedavnim usvajanjem budžeta, sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku vakcina, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proces

Putem COVAX mehanizma stići će ukupo 800.000 doza vakcine protiv Covid-19 te pošiljka koja je naručena putem mehanizma EU.