Rasprava o smjeni Vijeća ministara BiH: Stvari izmakle kontroli, moralno da odu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine vode raspravu o zahtjevu za smjenu Vijeća ministara BiH.

Jedna od predlagača Aida Baručija (Nezavisni blok) kazala je kako je jedini moralan i racionalan potez da ovaj saziv bude raspušten, piše N1.

“Ilegalno priređivanje igara na sreću, corona party, istupi ministrice Turković, kašnjenje s nabavkom vakcine, negativna refleksija na privredu – radi se o najneefikasnijem Vijeću ministara. Njihov nerad odražava se na živote građana. Ispred nas je težak period i nemamo luksuz da se nastavi s praksom nerada.

Ne radi se o demagogiji i politkanstvu, svemu onom što spočitavaju oni koji ih podržavaju. Ovdje se radi o životama sugrađana i sugrađanki i da se stvari pomjere s mrtve tačke i to je jasno svima koji analiziraju dosadašnji nered i stanje u kojem se nalazimo”, kazala je Baručija.

Dodala je kako je migrantska kriza imakla kontroli, a da odgovora od Vijeća ministara BiH nemamo, te da je i to razlog da se transformira.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović naveo je pandemiju i migrantsku krizu kao razloge za potrebu smjene ovog saziva Vijeća ministara.

“S migrantskom krizom možemo vidjeti šta se dešava. Nekorektno je problem koji se dešava u USK adresirati Krajišnicima. Dajte ljudima ovlasti, dajte im novac pa tražite od njih odgovornost. Ovo što se u posljednje vrijeme dešavalo je pomoglo da objasnimo da upravljanje migrantskom krizom je u rukama Vijeća ministara nikako u rukama lokalne zajednice koja nema ni novac ni ovlast”, rekao je Magazinovičć navodeći jedan od od razloga.

Naveo je nedostatak zakona koje je Vijeće ministara upućivalo prema ovom domu PSBiH.

“Da nema aktivnosti poslanika i klubova poslanika, mi ne bi imali oko čega sjednicu organizovati, kada bi se oslanjali na Vijeće ministara. I ako je poznato, a jeste, da je jedan broj poslanika predložio veći broj zakona nego većian ministara.

Onda sve ovo zaboravite i neka to bude razlog. Znam da je politička odluka, pročitao sam stav SDA i poštujem – u hodniku ih smjenjuju, u sali ih brane. Sve poštujem, ali haj’mo pričati o ovome. Glasajte protiv smjene, ali recite jesam li pogriješio i u jednoj stvari koju sam rekao”, kazao je Magazinović.

Poslanica Naše stranke Mirjana Marinković Lepić podsjetila je da je glasala protiv ovog saziva i kada je biran zbog afera kojima su određeni članovi bili opterećni, nekompetentnosti i nepoštivanja ravnopravnosti spolova.

“Mislim da i oni koji su glasali za su bili svjesni činjenice da neće napraviti pomak. Samo je proces slabljenja države nastavljen, ali mi to nećemo dozvoliti”, kazala je.

Kritikovala je Ministarstvo prave kazavši kako je zaćuđujuće da ga vodi profesor latinskog jezika već drugi mandat, što je nedopustivo u procesu reformi.

Ovo ministarstvo se ne miješa u svoj posao, ne upućuje zakon u parlamentarnu proceduru i ne radi ništa da unaprijedi pravosudni sistem u BiH”, kazala je.

Poslanici opozicije saglasni su kako je ovo najgori saziv Vijeća ministara BiH po rezultatima koje su ostvarili do sada.