Sastanak Delića i Kafedžića: Uskoro registri poticaja u Kantonu Sarajevo

Vrlo brzo bit će uspostavljeni registri poticaja u Kantonu Sarajevo, najavljeno je na današnjem radnom sastanku predstavnika Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koje je predvodio ministar Adnan Delić, i predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS i njihovog šefa Erduan Kafedžić.

Nakon iznesenog i obrazloženog prijedloga šefa Ureda Kafedžića, ministar Delić je prihvatio inicijativu da se uspostave registri poticaja maloj privredi i poljoprivredi u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku su dogovorene i konkretne aktivnosti u cilju poboljšanja transparentnosti procesa dodjele ove vrste novčanih sredstava subjektima male privrede i poljoprivrednim proizvođačima sa područja Kantona Sarajevo.

Naglašeno je i kako se, između ostalih, ove aktivnosti odnose na izmjenu akata koji regulišu dodjelu ove vrste budžetskih sredstava od strane Ministarstva, kao i uspostavljanje predmetnih registara poticaja maloj privredi i poljoprivredi, koji će biti instalirani u okviru postojećeg informacionog sistema Ureda.

“Ministarstvo privrede KS će u roku od 40 dana pripremiti prijedloge akata koje će dostaviti Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i donošenje, a sve u cilju stvaranja pravnog okvira za uspostavu predmetnih registara, a koji će služiti kao antikoruptivni alati za praćenje dodjele i utroška budžetskih sredstava kroz procese poticaja”, obrazložio je ministar Delić, nakon sastanka.