Smijenjena dekanesa Medicine Čavaljuga, traže da napusti kancelariju

Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu održana je sjednica Nastavno-naučnog vijeća na kojoj je smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga.

Ona nije prisusvovala sjednici NNV-a jer je dobila naredbu kantonalnog inspektora da se zahtjev koji je podnesen za njeno prijevremeno razrješenje mora obrazložiti.

Čavaljuga je dobila i upute Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS o mjerama koje treba poduzeti kako bi se sjednica održala s obzirom da je na snazi naredba o zabrani okupljanja više od 30 osoba u zatvorenom prostoru, a prisutnih članova NNV-a je danas bilo tri puta više.

Ona je o tome obavijestila članove NNV-a u petak 15. januara, ali je ovlaštena predstavnica Enra Mehmedika-Suljić istog dana oglušujući se od taj dopis i naredbu inspektora ipak zakazala sjednicu za danas.

Potpisuje se peticija za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta, a ona već smijenjena

Nakon što su smijenili profesoricu Čavaljuga koja se nalazila u svojoj kancelariji od nje je zatraženo da napusti kancelariju dekana.

Sličan scenario već je viđen na Medicinskom fakultetu kada je smjenjivana dekanesa Almira Hadžović Džuvo u junu 2017. godine.

A da je sila jača od zakona pokazalo se i u decembru 2018. godine kada je isti NNV izabrao Semru Čavaljuga za dekanesu iako je ona bila suspendovana, a zatim i smijenjena.

Nakon što je ponovo izabrana rektor Rifat Škrijelj nikada joj nije potpisao rješenje o izboru dekana.

Čavaljuga je očekivala ovakav scenario nakon što je vratila u nastavni proces Ismeta Gavrankapetanovića 21. decembra, a zatim je održan hitan sastanak šefova katedri Medicinskog fakulteta na kojem je zatražena njena ostavka.

Kada je to odbila, skupljeno je skoro 90 potpisa kojim je zatraženo njeno prijevremeno razrješenje.