U akciji “Skuter 2” zaplijenjeno oko četiri tone duhana,

U akciji kodnog naziva “Skuter 2” zaplijenjene su oko 4 tone duhana, mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana, kao i veća količina cigareta bez akciznih markica, te veća količina novca u stranim valutama.

Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više desetina hiljada KM.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Foče i Bijeljine provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su se kao organizirana kriminalna grupa bavile nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Nezakonitom prodajom cigareta i duhanskih proizvoda ilegalno distribuiranim na crnom tržištu u BiH, nanesena je velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, a navedene osobe su pod istragom zbog organiziranog kriminala iz člana 250., a u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH.​

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine istraga se nastavlja.