U Mostaru su pobijedili lopovi, izbor gradonačelnika šansa za popravni

Predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević nakon potvrde rezultata izbora u Mostaru kaže desilo se ono što je od početka tvrdio, odnosno da je prevara u namjeri uspjela.

Njegov stav je da ovdje nema pobjednika u smislu stranaka, već da su u Mostaru opet pobijedili lopovi koji su sve uradili da nakon izbora mogu amnestirati kriminal koji je napravljen proteklih godina.

Ako ćemo objektivno mislim da smo mi kao mala i lokalna partija koja iza sebe nema nikakvih sponzora najviše oštećeni. Ukraden nam je jedan mandat, ali mi smo zadovoljni jer smo u ovakvoj atmosferi uspjeli dobiti dva vijećnika. Bili smo i ostaćemo glas građana i smatramo da nikome neće biti jednostavno biti gradonačelnik Mostara. Ovdje više nije bitno da li je to Hrvat, Bošnjak ili Srbin, Mostaru je potreban pošten gradonačelnik”, istakao je za Patriju Drljević.

S obzirom da su SDP i Naša stranka bili nosioci opozicije Drljević kaže da će sačekati njihove dogovore u smislu daljeg djelovanja BH bloka.

S obzirom da je, kako kaže Aner Žuljević, delegat u federalnom Domu naroda Sud BiH “aminovao lopovluk na izborima” u narednim danima je najvažnije ohladiti glave i spremati se za implementaciju izbornih rezultata.

“Žao mi je što se na Mostaru potvrdila i pragmatičnost predstavnika međunarodne zajednice čiji balkanski mentalitet dozvoljava da se i dalje podržava koncept ‘dva grada pod jednim krovom’.

Bili smo svjedoci šizofrenih nastupa Dragana Čovića koji je uz stalne optužbe za lopovluke radio sve da se ne vrši dalje brojanje glasova, pa je ovako ostalo da su samo Bošnjaci krali. Da su se otvorile sve vreće HDZ bi sigurno izgubio neki mandat, ovako uz podršku međunarodne zajednice su dobili priliku da sa svojim partnerima iz SDA pokušaju i dalje držati sve kontrolne mehanizme u rukama”, rekao je Žuljević.

Zadnja nada za građane Mostara je vjera da u Koaliciji za Mostar ipak postoji dio časnih i poštenih vijećnika koji neće biti slijepi poslušnici politike zasnovane na prevari i ličnom interesu pojedinaca.

I dalje postoji šansa da se kroz izbor gradonačelnika pokaže volja za zastupanje interesa Mostaraca

U ovom trenutku je teško govoriti o tome, ja kao čovjek nikada nisam htio sarađivati s lopovima niti ih želim u svom okruženju, ali činjenica je da rezultati nude i mogućnost da se dobije funkcionalna vlast koja bi bila u interesu svih građana. Ipak, bojim se da su nam stavovi Jelke Milićević i Fadila Novalića prilikom rasprave o budžetu Mostara kojim se ide na ruku opciji da opet dva čovjeka odluče o trošenju novca građana pokazali kako je to teško očekivati”, rekao je Žuljević.

Iz mostarske SDA su nedostupni za Patriju, a bilo bi interesantno čuti njihovo razmišljanje da recimo na čelu Mostara ne bude ni Bošnjak ni Hrvat.

Iako je Naša stranka javno promovirala Irmu Baralija za tu funkciju čini se da bi Arman Zalihić (SDP) kao kandidat ipak mogao smanjiti manevarski prostor Koaliciji za Mostar da se optužujući druge baci opet HDZ-u u zagrljaj.

Ne bih o tome sada. Može se sve kad se hoće, ali da su SDA i HDZ htjeli čovjeka koji će imati podršku građana onda bi omogućili da se gradonačelnik bira direktno. Ovako mahanje osvojenim glasovima nekog kandidata je opet samo ‘prevara u namjeri’. Mi smo spremni podržati svako rješenje koje može smanjiti radikalizaciju u Mostaru”, kaže predsjednik PMP Mostar.

Arman Zalihić se izjašnjava kao ostali, majka mu je Hrvatica, otac Bošnjak i kao takav mogao bi biti dobro rješenje za spajanje obala podijeljenog grada.

U varijanti gdje bi BH blok bio jedan od osigurača u vlasti mostarski političari bi mogli razmišljati i o dvotrećinskoj većini koja više nikada ne bi radila protiv Mostara i bilo kojeg naroda koji u njemu živi.