Upućena inicijativa da se izvrši upravni nadzor nad načinom obračuna plaća u svim općinama u Kantonu Sarajevo

Na jučerašnjoj Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo imenovana je nova Vlada KS, a osim toga upućene su i neke incijative visokog značaja za građane Kantona.

Jedna od najznačajnijih inicijativa je ona da se izvrši upravni nadzor nad načinom obračuna plaća u svim općinama u Kantonu Sarajevo, kao i ona za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u Kantonu Sarajevo.

Obje ove inicijative uputio je zastupnik Naroda i pravde Elvis Vreto, a kako je naveo u svojoj objavi, Ministarstvu pravde i uprave/upravnom inspektoratu uputio je inicijativu da se izvrši upravni nadzor nad načinom obračuna plaća u svim Općinama u Kantonu Sarajevo i poštivanja odredbi o visini osnovice za obračun plaća sa Zakonom o plaćama i Zakonom o izmjenama Zakona o plaćama donesenim na nivou FBiH.

U obrazloženju je rekao da mnoge Općine u KS ne poštuju federalne propise o načinu obračuna i određivanja osnovice za plaće za uposlenike javne uprave.

Elvis Vreto: Potrebno hitno djelovati i u potpunosti urediti ovu oblast u KS
Elvis Vreto: Potrebno hitno djelovati i u potpunosti urediti ovu oblast u KS

“Obzirom na ekonomsku krizu uzrokovanu pandemijom i činjenicu da mnoge Općine u Kantonu Sarajevo ne poštuju federalne propise o načinu obračuna i određivanja osnovice za plaće za uposlenike javne uprave (obračanavaju znatno veću od nivoa FBIH) Zakon o plaćama i Zakona o izmjenama Zakona o plaćama donesenim na nivou FBiH tražim da se ta oblast donošenjem Zakona na nivou Kantona Sarajevo uredi po hitnom postupku“, naveo je u obrazloženju.

Vreto kaže da je u toku proces donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo.

Na današnjoj 32. Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo pored toga što je imenovana nova Vlada uputio sam i dvije…

Posted by Elvis Vreto on Tuesday, 5 January 2021

 

“Pored činjenice da pojedine lokalne zajednice krše propise i ponašaju se neodgovorno, socijalno neosjetljivo, posebno u ovim teškim ekonomskim trenutcima a u toku je i proces donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi u KS u kojem je planirano da se neke nadležnosti i finansiranje prenese na lokalni nivo, to u nekim Općinama u ovom trenutku nije moguće jer imaju osnovicu znatno veću i preko 400,00 KM od trenutno dozvoljenje 330,00 KM na nivou FBiH2″, naveo je Vreto.

Vreto zaključuje da je potrebno hitno djelovati i u potpunosti urediti ovu oblast u KS a skladu sa Zakonima na nivou FBIH, kako bi se procesi u budućnosti odvijali bez dodatnih prepreka.