Valentin Inzko: Sjednica većine nezakonita, ukinuti vanrednu situaciju

Ured visokog predstavnika (OHR) dao je svoj stav o političkoj krizi u Tuzlanskom kantonu, a u pismu koje je proslijeđeno Skupštini i Vladi TK, između ostalog se navodi da je sjednice Skupštine TK koju je organizirala nova većina nelegalna, a navedno je da “nije bilo opravdano” da Vlada preuzeme ovlasti od Skupštine TK.

Podsjećamo da je 31. decembra 2020. godine u popodnevnim satima, nakon nelegalne sjednice Skupštine koju je organizirala nova većina, na osnovu informacije koju je dostavio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, proglasila postojanje posebnih prilika u TK. Potom je usvojila Budžet TK za 2021. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK.

Na početku pisma Inzko navodi da su nedavni događaji u Tuzlanskom kantonu ozbiljno ugrozili vladavinu prava te da predstavljaju prijetnju po stabilnost i neometano funkcioniranje institucija u Zuzlanskom Kantonu.

“Nije bilo opravdano prema članu 45. Ustava TK da vlada prihvati nastanak vanrednih prilika niti da preuzme ovlaštenje za donošenje propisa koji ianče spadaju u nadležnost Kantonalne skupštine”,  naveo je Inzko u pismu.

Prema riječima Inzka, Vlada TKnije smijenjena, kao ni rukovodstvo Skupštine TK, što je nova većina odlučila na sjednici koju je OHR proglasio nelegalnom. Pored toga, upitne su odluke Vlade TK, kojima je donesen Budžet za 2021. godinu, ali i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

“Kantonalna skupština u svojim rukama drži ključ ta razrješenje situacijed u ovom Kantonu. Shodno tome, pozivam organe vlasti Tuzlanskog kantona da hitno sazovu sjedicu Skupštine Tuzlanskog kantona u cilju usvajanja zakonodavnih akata koji su od ključnog značaja za građane Kantona, uključujući i Budžet TK za 2021. godinu te Zakon o izvrđenju Budžeta TK za 2021. godinu. Da bi to bilo uspješno, važno je da predsjednik Skupštine TK, g. Žarko Vujović sazove sjednicu Skupštine TK bez daljnjeg odlaganja”, dodao je visoki predstavnik.

Iz tog razloga, prema pomenutom pismu, Tuzlanski kanton trenutno nema usvojen Budžet, a ni odluku o privremenom finasiranju, tako da sjednica Skupštine TK mora uslijediti što prije, na šta je Inzko ukazao i u pismu.

Također, visoki predstavnik dotakao se sjednice Skupštine TK od 16. decembra kada je pokrenuta smjena rukovodstva Skupštine TK, na koji je predsjednik Vujović uz podršku svog zamjenika Krešića, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

“Važno je da se takav postupak koristi odmjereno i isključivo u svrhu zaštite legitimnih intersa jednog ili više konstiututivnih naroda. Promjena većine u Kantonalnoj skupštini koja dovodi do izglasavanja nepovjerenja ne mora nužno otvoriti takva pitanja” poručio je Inzko u vezi pokretenaj pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.