Zbog ilegalne deponije u Krupačkim stijenama Sarajevo ostaje bez pitke vode

Deponija za sve i svašta, ponajviše hemijski i medicinski na manje od 15 kilometara od glavnog grada BiH već četvrt stoljeća truje građane, kako naseljenih mjesta u blizini, tako i građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Deponija je s radom počela 1996. godine na u Krupačkim stijenama, uz magistralni put Sarajevo – Foča. Napravljena je na prostoru nikada uspostavljenog kamenoloma firme “Vranica”.

Od tada do danas, na nekoliko desetina metara od rijeke Željeznice izraslo je brdo smeća od koje umiru i najveći prenosnici zaraznih bolesti.

Plinovi i smrad koji nastaje kada dođe do zapaljenja na deponiji šire se i ugrožavaju stanovništvo u krugu od 10-ak kilometara. Nadležne, sve su prilike, to ne zanima. Stoga su građani, okupljeni u neformalnu grupu krajem prošle godine organizovali proteste s ciljem da ukažu na ovaj problem.

Općinske, gradske i entitetske vlasti na nivou RS nisu se mnogo uznemirile zbog toga. Građani su nastavili s aktivnostima, a prvu potvrdu svojih sumnji dobili su u odgovoru Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U odgovoru se kaže da je JKP ‘Trnovo’ d.o.o. dana 10. septembra 2018. godine podnijelo zahtjev Ministarstvu za izdavanje ekološke dozvole za pomenutu deponiju, ali da je isto odbijeno jer nije sadržavalo potpunu dokumentaciju.

“Konkretno, dokumentacija na osnovu koje se pokreće postupak izdavanja ekološke dozvole nije sadržavala elemente na osnovu kojih bi se u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, mogla donijeti odgovarajuća odluka po podnesenom zahtjevu”, rečeno je u odgovoru.

Odgovor je bio tema konferencije za medije koju su sazvali predstavnici neformalne grupe uz pomoć Centra civilnih inicijativa.

“Ovaj odgovor Ministarstva nam daje poticaj da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističemo da već mjesecima ukazujemo na neregularnosti u radu ove deponije, ali sada smo došli do zaključka da čak ni nadležni inspektori prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora krajem prošle godine nisu tražili na uvid validnu ekološku dozvolu”, kaže Vladimir Lubura, član neformalne grupe “Stop nelegalnom odlaganju otpada u Krupačkim stijenama”.

Iz ove grupe pitaju nadležne kako je moguće da deponija radi bez dozvole, a da niko zbog toka ne reaguje.

“Odlukom Skupštine opštine firma upravlja deponijom koja je regionalna za opštine Istočna Ilidža, Trnovo i Istočno novo Sarajevo. Tu ima ekološki inspektor na nivou grada koji vrši kontrolu.

Kao lokalna vlast mi nemamo neku nadležnost. Neka inspekcijski organi Istočnog Sarajeva potvrde imaju li ili ne. To je pitanje za organe preduzeća. Postoji sanitarni inspektor, išao je nekoliko puta, a koliko znam negirane su tvrdnje građana”, rekao je Gagović za Patriju.

Tvrdnje građana su potpuno suprotne. Jer, u neformalnom razgovoru otkrivaju nam da na deponiju izvan radnog vremena kamioni preduzeća “ALBA” iz Hercegovine dovoze otpad iz staračkih domova, domova zdravlja i bolnica.

“Deponija radi do 16 sati, a poslije radnog vremena kamioni “ALBA” kompanije u koloni dovoze razni otpad. U firmi Grafo – tisak tri puta sedmično sapiraju postrojenja, pakuju to u burad i dovoze ovdje. Sve to vremenom završava u rijeci, a onda u izvorištima vode za Sarajevo. Ovo nije problem samo nas koji živimo ovdje, ovo je puno širi problem“, kazali su građani za Patriju.

Dio tih materija protječe i ispod magistrale, kroz prokopani odvod koji se direktno ulijeva u rijeku Željeznicu, a koja, što je dobro poznato, u dobrom dijelu završava u vodnom području iz kojeg se napaja Sarajevo.

Građani najavljuju nove proteste i poručuju da njihova borba neće stati. I ono što su do sada učinili je sasvim dovoljno da nadležni organi entiteta RS krenu u istragu i da odgovorni budu procesuirani.

Vrijeme je da se u sve uključe i organi Kantona Sarajevo, Federacije BiH, ali i države. Jer, ovaj put nas truje unutrašnje smeće, hemijski, medicinski i drugi otpad, koji završava u vodi koju pijemo.

Jer, dok se grupa profitera bogati, svi ostali smo izloženi riziku obolijevanja.