Žuljević za NAP: SDA i HDZ hoće da dva čovjeka i dalje upravljaju Mostarom

Prije svega moram reći da sam razočaran činjenicom da su SDA i HDZ ponovo odlučili da građanima Mostara onemoguće da učestvuju u donošenju budžeta od 60 miliona KM, koji su vlasništvo građana Mostara, a koji se nisu pitali ništa 10 godina o 600 miliona KM, rekao je za Patriju Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Mostara.

“Očekivao sam da će nakon ovih izbora proraditi savjest da se omogući da izmjenama Zakona o budžetu grad Mostar bude vraćen u okvire svih normalnih gradskih sredina koje donose svoj budžet po proceduri, komunicirajući javne rasprave direktno s građanima. Danas smo imali situaciju da su SDA i HDZ složno oborili moj amandman, a zbog činjenice da je amandman kolegice Lane Prlić usvojen u Predstavničkom domu i postao sastavni dio teksta, Komisija za usaglašavanje je dužna da u roku od 30 dana usaglasi tekstove”, pojasnio je Žuljević.

Poručio je da će i dalje nastojati da građanima Mostara vrate pravo da se pitaju o utrošku njihovog novca.

“Ono što je nas danas posebno razočaralo jeste da se najavljuju nove krize, opet nam SDA i HDZ šalju poruku da se možda vijeće neće konstituisati, da možda se neće uspostaviti. Iz jedne neizvjesnosti u kojoj nismo imali vlast 10 godina mi opet ulazimo u nove krize”, ističe Žuljević u izjavi za NAP.

Dodaje da budžetska godina traje do 31. januara, tako da u ovom momentu sva plaćanja idu redovno.

“Na Komisiji je da usaglasi odredbe Zakona o budžetima. Mi smo jasno insistirali da se donese odluka o privremenom finansiranju čime bi se tehnički omogućilo da plaćanja idu do 31. Marta, a da novoizabrani vijećnici do kraja prvog kvartala donesu budžet i na taj način Mostar prestane biti slučaj.

Institucije Mostara i aktuelni gradonačelnik su već po zakonu morali donijeti i nacrt i prijedlog budžeta i objaviti ga na stranici Grada, tako da mi to imamo pripremljeno. Samo je pitanje da mi smatamo da o tome odlučuje Gradsko vijeće, a SDA i HDZ smatraju da i dalje dva čovjeka treba da upravljaju budžetom Grada Mostara“, poručio je Žuljević.