Predstavnički dom FBiH traži da policijske agencije počnu raditi svoj posao

Parlament FBiH očekuje od sigurnosnih agencija na svim nivoima da uspostave učinkovit sistem koordinacije i usklade aktivnosti kontrole, boravka i kretanja migranata u Bosni i Hercegovini, navodi se u zaključku kojeg je predložila Komisija za sigurnost ovog doma, nakon sjednice u Bihaću

Pored toga, zahtijevaju os svih policijskih agencija da u okviru svojih nadležnosti, pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koji se zateknu na njihovom području djelovanja.

Jednim od zaključaka zatraženo je da se nadležnim institucijama stave na raspolaganje kontejneri iz kampa Bira, kao i da nadležna zakonodavna tijela hitno izmijene zakonsku legislativu u cilju adekvatnijeg i efikasnijeg postupanja u oblasti upravljanja migrantskom krizom.

“Predstavnički dom traži hitno osiguravanje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta, tj. privremenih prihvatnih centara u područjima i na teritoriji BiH koja dosad nisu snosila teret migrantske krize, što se prvenstveno odnosi na Republiku Srpsku”, kaže se u usvojenom zaključku.

Predsjednik Komisije Damir Mašić kazao je da se Komisija nije bavila humanitarnim aspektom, obzirom da to nije njena zadaća.

Usvajanjem zaključaka okončana je sjednica Predstavničkog doma FBiH, a termin naredne bit će poznat naknadno.