Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat finansijske podrške povratnicima

Općina Novi Grad Sarajevo već duži vremenski period realizira projekat podrške povratnicima na prijeratna mjesta prebivališta širom Bosne i Hercegovine. U prošloj godini sufinansirana su 34 projekta, a za tu namjenu iz budžeta je izdvojeno 100.000 KM.

Finansijska podrška usmjerena je tamo gdje je najpotrebnija, za sufinansiranje putne i stambene infrastrukture, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također kroz ovaj projekat pomaže se i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala, ali i za nabavku školskog pribora za djecu povratnika. Pomoć su dobili povratnici u Čajniče, Međeđeu, Višegrad, Ustikolinu, Foču, Novo Goražde, Olovo, Rudo, Kiseljak, Kalinovik, Žepu, Zvornik, Bileću, Modriču itd.

Pomoć nije izostala ni u Gacku i Stocu gdje su izdvojena sredstva za sufinansiranje izgradnje putne infrastrukture u povratničkim naseljima Gornja Duboka, Gornja Bitunja, Crnići i Aladinići. U Stocu je Općina podržala rad učenika prvog razreda “Prve osnovne škole”, koju pohađa 350 učenika, a gdje je povratak započeo 1997. godine, kada su školu pohađala tek četiri učenika.

Podržan je i projekat podrške obrazovanju u mjestima povratka za korisnike internatskog smještaja i Dnevnog centra za djecu u Potočarima, u Srebrenici, kao i nabavka školskog pribora i ruksaka za djecu povratnika u naseljima kod Višegrada i Foče. Izdvojena su i sredstva za rekonstrukciju ambulante u Međeđi kod Višegrada, te za izgradnju grijanja u džamiji u džematu Mrežica u Foči.

Na ovaj način ova lokalna zajednica nastoji olakšati svakodnevni život porodicama koje su odlučile vratiti se na svoja prijeratna ognjišta, oživjeti porušena mjesta iz kojih su prognani tokom agresije na našu zemlju.

Sredstva za nabavku materijala za sanaciju kuće dobila je Fata Jaganjac, povratnica u istočnu Hercegovinu, tačnije u Bileću. Fata je jedna od rijetkih povratnika koji su se nedugo nakon okončanja rata, odlučili vratiti u mjesto u kojem su živjeli prije agresije. Još 2001. godine, uz pomoć komšija ova vrijedna žena uspjela je osposobiti manji dio stambenog prostora, a sredstvima iz budžeta Općine Novi Grad sanirala je i dodatni stambeni prostor.

Ovim projektom obuhvaćeno je 13 povratnika – pojedinaca, koji su prijavljeni u mjestu za koje su aplicirali, kao i 21 udruženje, te lokalne i vjerske zajednice.