Arnaut konačno dobio odgovor: Galiću ipak prioritet zapadna granica

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut konačno je dobio odgovor od Granične policije o tačnom broju spriječenih ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu.

Teza da se više štiti zapadna granica nego li istočna pokazala se u ovom odgovoru.

“U periodu od 1.1. do 14.12.2020. godine, od pokušaja nezakonitog ulaska u BiH, neposredno na graničnoj liniji odvraćeno je ukupno 10.952 osobe (na granici sa Srbijom 7.276 osoba, Crnom Gorm 3.473 i Hrvatskom 203 osobe). Pored toga tokom 2020. godine u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj spriječene su 10.852 osobe”, navodi se u odgovoru Granične policije.

Na čelu Granične policije u drugom mandatu je Zoran Galić blizak HDZ-u, a više incidenata koji su se dogodili na teritoriji BiH kada su hrvatski graničari ušli naoružani u BiH nije dobilo epilog.

“Takve vijesti su rijetke. U svakom slučaju takve stvari su puno rjeđe od gotovo stalnih saopštenja Granične policije BiH da su zaustavili stotine migranata da iz BiH uđu u Hrvatsku. Granična policija BiH se bar prema medijskim izvještajima i vlastitom hvalisanju puno više bavi zaštitom granice Republike Hrvatske nego zaštitom granica Bosne i Hercegovine”, kazao je ranije Arnaut.