CIK: Utvrđeno 28 mandata za Gradsko vijeće Sarajeva

Na osnovu Izvještaja o provedenim posrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz općinskih vijeća, Centralna izborna komisija BiH je na 29. (hitnoj, korespodentnoj) sjednici održanoj 26.02.2021. godine utvrdila rezultate posrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata iz općinskih vijeća Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo za Gradsko vijeće Grada Sarajeva će biti objavljene na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba , i smatrat će se da su danom objave iste dostavljene svim učesnicima u izbornom procesu.

U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv odluka o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Gradsko vijeće Grada Sarajevo može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno u dane 27. i 28.02.2021. godine.

Žalbe se dostavljaju isklučivo putem fax aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu kontakt@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7). Protokol Centralne izborne komisije BiH će raditi i u dane vikenda 27. i 28.02.2021. godine u vremenu od 08 do 16 sati.

U Gradsko vijeće nakon utvrđenih mandata ulazi 12 vijećnika iz reda bošnjačkog naroda, šest vijećnika iz reda hrvatskog naroda, šest vijećnika iz reda srpskog naroda i četiri iz reda ostalih.