Dragan Čović i Bakir Izetbegović najavili formiranje federalne vlasti

Predsjednici SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici danas su na sastanku u Sarajevu poručili da postoje pomaci u formiranju federalne vlasti i da se formiranje može očekivati najkasnije za mjesecvdana.

Kako je rečeno, to podrazumijeva ne samo rješavanje pitanja Vlade FBiH, nego i drugih institucija u ovom entitetu.

Predsjednici stranaka istakli su da se u narednih mjesec dana mogu očekivati konkretni pomaci kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH, ali i popunjavanje svih drugih institucija na federalnom nivou.

Kazali su kako će biti formirana tri stranačka tima, a svaki će se baviti određenom problematikom.

“Nismo ulazili u suštinu izmjena Izbornog zakona. Dogovorili smo danas otprilike ovako: Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH, raniji zakoni koji nisu nikada implementirani, gdje su početi razgovori i teme, a nisu dovršene, bit će formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve u vezi s pitanjem Federacije”, rekao je Izetbegović.

Dragan Čović je nakon sastanka poručio da su moguće izmjene Izbornog zakona i bez provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”.

“Ovisi od pristupa koji ćemo zauzeti, ali to su pitanja koja će doći na dnevni red kada budemo definirali neki okvir za članove Predsjedništva i Dom naroda. Ono što je nama imperativ je da vrlo jasno stavimo do znanja da konstitutivni narodi mogu birati svoje konstitutivne predstavnike. Koga će oni izabirati, Sejdića, Finicija, petog, to je do tih naroda. To ćemo ostaviti struci koja će sjediti zajedno, bez unaprijed nekog zadanog cilja da je nešto nemoguće. Ja mislim da je moguće i to ćemo praktično vidjeti. Taj posao mora biti završen do kraja četvrtog mjeseca”, kazao je Čović.

Međutim, Izetbegović je imao drugačiji stav: “Ne znam kako Sejdić ili Finci mogu ući u Predsjedništvo BiH, a da se ne briše onaj prefiks da u Predsjedništvu moraju biti jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Ne znam. Ali HDZ tvrdi da ima rješenje za to, pa ako ima, mi ćemo ga rado uzeti u obzir”.