Elmedin Konaković: Još jedan poziv Bakiru Izetbegoviću, ne propusti ovu šansu

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković komentarisao je nastavak sjednice za izbor gradonačelnika u Mostaru, a uputio je i apel lideru Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću.

U svome obraćanju javnosti preko društvene mreže Facebook Konaković je kazao da je Izetbegoviću poslao sporazum koji bi precizirao buduće odnose nove vlasti u Mostaru, precizirao bi principe, predstavio novi koncept u kojem su jasno definisani prioriteti, izvršioci, rokovi i ono što je najvažnije dokument koji bi bio javno prezentiran, dostupan našoj javnosti i to bi bila novina u Mostaru. U zo je apelovao na lidera Stranke demokratske akcije da ne propusti šansu koju je obezbjedio OHR.

“Činjenica da je OHR svojim mišljenjem stvari vratio na sami početak zapravo ispravlja ovu grešku koju je SDA napravila u tom brzom pokušaju izbora gradonačelnika Mostara. Činjenica da je OHR ukazao na kontaminiranost tog procesa, postavlja se ozbiljno pitanje zašto je SDA jurila u taj izborni proces u kojem je znala da na toj sjednici Gradskog vijeća nema ruke za Guzina i da taj proces odgovara primarno HDZ-u. Jasno je prosječnim poznavaocima bh. prilika da je Boška Ćavar ruka na koju se teško ili nikako nije moglo računati kad je riječ o kandidatu SDA. Važno je napomenuti da je Ćavar svoj mandat osvojila u izbornoj jedinici gdje dominira glasačko tijelo HDZ-a i to je velika pobjeda bh. politike u Mostaru”, dodao je predsjednik Naroda i pravde koji je u ime te stranke uputio poziv predsjedniku SDA.

U ime stranke Narod i pravda pozvao je Izetbegovića da “odustane od ustaljenog liderisanja koje SDA pokazuju u procesima u BiH”.

“Taj eksluzivitet zastupanja bošnjačkih interesa u BiH na način kako to radi SDA do sad nije dao rezultat. Podsjećamo Izetbegovića da SDA ima oko 250.000 glasača, da Bošnjaka ima preko milion i 750 hiljada, dakle milion i 500 hiljada Bošnjaka ne osjeća SDA svojom strankom ili Izebegovića za svoga lidera, zato apelujemo na njega da prestane s tim konceptom dogovora po pravilima stranke”, kazao je Konaković.

Pored toga, izjavio je da je dobro što je Izetbegović otvorio priču o Novom Travniku, te je ukazao na koaliciju SDA i HDZ-a u bh. gradu.

“Ta priča je upravo primjer kako se to zapravo u režiji SDA dešava. U Novom Travniku kandidat Naroda i pravde imao je preko 1.000 glasova više od kandidata koalicije koju predvodi SDA, a Izebegović je optužio Narod i pravdu da smo pogodovali HDZ-u. Interesantno, odmah nakon izbora su SDA i HDZ napravili koaliciju u Vijeću u Novom Travniku, izabrali predstavnika SDA rukama HDZ-a bez kojih se to nije moglo realizirati”, naveo je Konaković.

Komentarisao je i dešavanja u Travniku nakon održanih lokalnih izbora te istakao: “Interesantnije je da su u Travniku, tamo gdje SDA ima sama većinu, za partnera izabrali HDZ i odabrali vijećnika HDZ-a za predsjedavajućeg Vijeća i zato sumnjamo u liderisanje na takav način gospodina Izetbegovića i zbog velikog propusta koji su do sada pokazali u procesu formiranja Vijeća ministara, udovoljavanju željama Čovića i Dodika. Imate Vijeće ministara u kojem su Dodik i Čović jači nego ikad – imaju sve poluge kontrole. Priča o domovima naroda je izlizana priča. Dakle, SDA je ostavila tu bh. reprezentaciju slabijom nego ikada”, kazao je.


“Zbog izdaje u reviziji presude tih loših savjetnika mi sumnjamo u vaše liderisanje gospodine izetbegoviću i u vaše liderstvo. Još jedan primjer navodimo da je na čelu države BiH predsjednik SDA proveo dva mandata, a kao predsjednik stranke je dugi niz godina i postavljam pitanje šta su to Bošnjaci u BiH dobili od kad je on na toj poziciji? Podsjećam da je u vrijeme rahmetli Sulejmana Tihića BiH uspostavila preko 60 institucija, prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, a u liderisanje Izetbegovića nismo sigurni jer ne postoji ni jedna aktivnost kojom bi on dokazao da taj posao radi vrlo dobro”, potcrtao je Konaković.

Za kraj, Konaković je kazao da bi “svom ljutom rivalu aplaudirali, čestitali, od srca zdušno pozdravili aktivnost koju bi sad on mogao implementirati u Mostaru okupivši 18 ili više ruku koje bi implementirale tu novu bh. politiku”, te je dodao da je Nikšić juče izjavio da to ne bi bio poraz niti bošnjačke ni hrvatske strane to bi bila pobjeda bh. strane.