Općina Stari Grad i ZaštoNe/ Novi korak u povećanju transparentnosti rada

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sc.Mirza Batalović primili su predstavnike Udruženja građana ZaštoNe koji su održali prezentaciju projekta “Javna rasprava Lokal”.

Riječ je o platformi koja će omogućiti građanima najkompletniji uvid u rad općinske administracije i biti alat za otvorenu komunikaciju sa općinskim načelnikom i općinskim vijećnicima.

Općinski načelnik mr Hadžibajrić prihvatio je prijedlog da Općina Stari Grad bude prva općina u Kantonu Sarajevo koja će postati dio projekta “Javna rasprava Lokal”, te su dogovoreni dalji koraci za ovu saradnju. Do kraja mjeseca bit će potpisan Memorandum o međusobnoj saradnji, a projekat bi trebao zaživjeti već u martu ove godine. Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, ova saradnja značit će nastavak aktivnosti na postizanju još veće transparentnosti u radu Općine Stari Grad.

“Prethodnih godina aktivno smo učestvovali u projektima Udruženja ZaštoNe – Lokalni indeks otvorenosti i praćenje ispunjenosti obećanja načelnika. Na osnovu svega što je bilo predmetom monitoringa tri godine zaredom smo proglašeni najtransparentnijom općinom, a ja načelnikom sa najviše ispunjenih obećanja. Ovo će biti još jedan korak kojim ćemo procese unutar općine učiniti još dostupnijim javnosti što će nas učiniti prvom općinom u projektu ‘Javna Rasprava Lokal’”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Selma Aščerić, koordinatorica platforme Javna Rasprava pojasnila je da je Javna rasprava Lokal nastavak uspješne priče platforme javnarasprava.ba, koja od 2015. godine omogućava građanima direktnu komunikaciju sa parlamentarcima i praćenje aktivnosti i rada zakonodavne vlasti na državnom i entitetskim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Javna rasprava Lokal je pilot projekat uspostave ovakve platforme na lokalnom nivou.

Ranija istraživanja i analize nivoa transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti jedinica lokalne samouprave u BiH, kao i monitorinzi predizbornih obećanja koje je provodilo UG “Zašto ne”, iz godine u godinu su pokazivali da je Općina Stari Grad Sarajevo primjer dobre prakse kada je u pitanju rad jedinica lokalne samouprave u BiH. Zbog toga smatramo da je posve opravdano i logično da i na ovaj način pomognemo unapređenju komunikacije načelnika i Općinskog vijeća sa građanima/kama Općine Stari Grad, u ovom konkretnom slučaju uspostavljanjem direktne online komunikacije”, izjavila je Aščerić.

Predsjednik Udruženja ZaštoNe Darko Brkan pojasnio je na koji način će raditi patforma, te da će građani imati priliku da postavljaju pitanja općinskom načelniku i općinskim vijećnicima koji će se sami izjasniti da li žele biti dio projekta. Na prijedlog predsjedavajućeg Općinskog vijeća dr.sc.Mirze Batalovića, projekat “Javna Rasprava Lokal” bit će predstavljen i Kolegiju Općinskog vijeća.