Emotivna poruka Admira Andelića: Počivaj u miru moj Rade, da ti je laka zemlja bosanska

Admir Andelić bio je sa svojim prijateljem Radetom Šimićem na Prenju kada je došlo do pokretanja lavine nakon koje je Šimić poginuo, a Andelić se emotivnom porukom oporostio od njega na svome Facebook profilu.

“Brate, druže, partneru… Volju, želju koju sam vidio i doživio od tebe, sjaj u očima kad treba ići negdje, kad se priča o planovima, projektima, usponima, druženju nisam ni kod koga prije osjetio. Uvijek si bio spreman za bilo šta, da li je to druženje, trening ili uspon u planini, inicijator. Počeli smo zajedno sanjariti o planovima. Kada dvoje zajedno sanjare o istom onda su posebno povezani, to prijateljstvo prerasta u nešto više, napokon sam se ponadao evo životnog partnera s kojim će se obići svijet i sva velika gorja”, napisao je Andelić.

“Tada nam planina pokaza onu svoju mračnu stranu, najgoru moguću, zauvijek obilježi i zareza u srcu ranu, tebe uze i ostavi u tom prostranstvu a meni pruži da to sve vidim i uz veliku sreću preživim. Ništa nije ukazivalo da bi se nešto tako moglo desiti, ništa nije ukazivalo da ne bi trebali ići, sve je išlo kako bi trebalo do tog trenutka kada se promijeni sve. Bol je velika. Nigdje i niko te ne može naučiti kako je to izgubiti partnera, druga, brata, teško da će išta više biti isto, ali se mora nastaviti ako je ikako moguće. Mi na jednom, a ti na boljem svijetu nastaviti sa nebeskom šetnjom, pa opet nekad bude prilike da se navežemo brate moj”, dodao je.

Andelić se zahvalio svim pripadnicima Gorske službe spašavanja iz BiH, kao i Muhamedu Gafiću s kojim je bio u vezi, partnerima i alpinistima koji su, kako je istakao, u rekordnom roku došli do njih i uz ekstremne napore uspjeli odraditi što su mogli.

Zahvalu je uputio i Oružanim snagama BiH, koji su pružili podršku iz zraka, te MUP-u TK kao i svim ostalim koji su pružili poruke podrške.

Kako je naveo, alpinisti ne idu u planinu da bi dobili i najmanju ogrebotinu, a kamoli da tamo ostave život, “idemo tamo zato što to volimo”.

Počivaj u miru moj Rade, da ti je laka zemlja bosanska“, napisao je Andelić.

Posljednji ispraćaj Radeta Simića će se obaviti 18. februara 2021. u 12 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

Podsjećamo, Rade Šimić je tragično izgubio život padom s litice, dok je Admir Andelić prošao s lakšim povredama.

Brate, druze, partneru… Volju, zelju koju sam vidio i doziovio od tebe, sjaj u ocima kad treba ici negdje, kad se…

Posted by To’m Ba on Wednesday, 17 February 2021