Foto: Općina Novi Grad

Foto/ Izložba slika “Pejzaži duše, uma i srca”, autorice Alise Teletović otvorena u Galeriji Novi Grad

Galeriju Općine Novi Grad Sarajevo od danas krase umjetnička djela autorice Alise Teletović, predstavljena kroz izložbu koja nosi naziv “Pejzaži duše, uma i srca”.

Ljubitelji likovne umjetnosti moći će je pogledati do 24. februara, radnim danima od 10 do 16 sati, i uživati u prekrasnim šarolikim koloritima, koje ova bh. umjetnica donosi na dvadesetak slika izrađenih kombinovanim tehnikama na papiru.

Kroz svoje umjetničke radove Alisa posmatrača uvodi u svoj svijet u kome su isprepletene linije različitih širina koje lelujaju između različitih boja gradeći jedan treperivi, neuhvatljivi krajolik. U njenom imaginarnom pejzažu obitavaju ptice, leptiri, drveće, cvijeće, razigrane djevojčice, a pri tom je sve vedro i prozračno sa posebno naglašenim krugom koji predstavlja sunce. Pored pejzaža, njena druga omiljena tema su portreti djevojčice.

Izložbu je otvorila grafička umjetnica Amila Smajović, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH). Govoreći o Alisinim umjetničkim djelima Smajović je kazala da Alisin rad prati od njenog povratka iz Melburna, gdje je završila svoje akademsko obrazovanje i priključila se umjetničkoj zajednici u Sarajevu, naglasivši da se ova umjetnica na našoj likovnoj sceni izdvojila svojim radovima, koji su potpuno neovisni, lirski, prepuni kolorita, apstraktni, sa zanimljivim motivima.

“Alisa je sa takvom svojom pojavom zauzela opravdano mjesto na likovnoj sceni. Kada sam posjetila njen likovni atelje, vidjela sam da su to pejzaži njenog srca, duše, njenog uma i uočila sasvim nešto drugo, zato sam njenu izložbu nazvala da je to Alisina bajka u izgubljenom djetinjstvu. U njenim radovima vidite jednu nevjerovatno razdraganu djevojčicu, vidite sve te prekrasne pejzaže koji vas čine radosnim i sretnim i podsjećaju vas na vaše djetinjstvo, na crteže sa kojima smo mi odrasli, upravo u toj radosti njenih crteža se ustvari krije prava poruka njenih slika. Kada se sagleda njena biografija djevočice koja je morala da napusti Čapljinu zbog ratnih dešavanja i bila primorana da se kao djevojčica kojoj je oduzeto djetinjstvo bori za svoje mjesto pod zvijezdama, u svijetu u kojem su je putevi odveli do daleke Australije i nazad, tada shvatite da je dimenzija njenih radova priča o jednom vječitom djetinjstvu, vječitoj radosti, gdje Alisa odbija da bude dio surovog svijeta, čijoj surovosti je većina nas svjedočila”, kazala je Amila Smajović.

Alisa Teletović je bosanskohercegovačka slikarica, grafička dizajnerica i ilustratorica koja slika i stvara već 20 godina, kako u Australiji tako i u Evropi.

Izložba “Pejzaži duše, uma i srca” ističe autorica, nastala je njenim odlaskom u prirodu i iscjeljivanjem u prirodi i doživljajima u prirodi i oko nje.