Foto/ Načelnik Efendić ugostio mališane iz vrtića “Žubor” i “ŽIŠ” u povodu Dana nezavisnosti BiH

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je ugostio mališane predškolskog uzrasta iz vrtića “Žubor” i “ŽIŠ”, koji su u pratnji odgajateljica i pedagogica iskoristili priliku da u povodu obilježavanja državnog praznika posjete Općinu u kojoj žive.

U ugodnom druženju sa načelnikom Efendićem i njegovim saradnicima, mališani su razgovarali o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i recitirali pjesmice posvećene domovini. Posjeta je bila i prilika da mališani načelniku Efendiću uruče poklone koje su pripremili povodom jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine, i u znak zahvalnosti što je Općina Novi Grad Sarajevo u proteklom periodu uložila značajna sredstva u adaptaciju vrtića, kako bi im osigurala što ugodnije i ljepše mjesto za boravak, odgoj i obrazovanje.

“Djeca iz ova dva vrtića obradaovala su nas svojom posjetom. To su vrtići koje je Općina Novi Grad adaptirala u proteklim godinama, koji su stavljeni u funkciju i sada rade, nama je zadovoljstvo da su djeca upravo iz tih vrtića došla u posjetu Općini, a iskoristili smo priliku i lijepo vrijeme da posjetimo i Park ‘Bosanski stećak i zastava’ u neposrednoj blizini zgrade Općine, da djeca vide stećke i zastave, obzirom da je rođendan naše države – Dan nezavisnosti. Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti na ovakav način našu djecu upoznavati sa našom historijom. To je nastavak naše prakse da u povodu naših državnih praznika, ugostimo naše najmlađe”, naglasio je načelnik Efendić.

Dženeta Selimović, odgajateljica predškolske odgojne grupe u vrtiću “ŽIŠ” istakla je izuzetnu saradnju sa Općinom Novi Grad.

“Općina je investitor adaptacije i stavljanja u funkciju našeg vrtića, u kojem zahvaljujući tome, danas boravi 80 djece u tri odgojne grupe, od jasličke do polaska u školu. Vrtić je jako dobro opremljen i imamo jako dobre uslove za odgojno – obrazovni rad, a također imamo i lijepo uređeno dvorište, gdje dosta vremena sa djecom provodimo na suncu, pogotovo sada kada nam je stiglo pretproljetno sunce, da bi zadovoljili dječije potrebe. Budući da je epidemija koronavirusa više vremena koristimo za boravak napolju. Hvala na saradnji Općini Novi Grad sa načelnikom Semirom Efendićem na čelu, koji su nam omogućili, ne samo zbrinjavanje djece kojima je potrebno da borave u vrtiću, da se socijaliziraju i adekvatno pripreme za polazak u školu, već su stavljanjem u funkciju ovog vrtića omogućili mojim kolegicama i meni, da u skladu sa svojim obrazovanjem mogu da radim posao u kojem zaista uživam. Iznimno smo zahvalni rukovodstvu ove Općine na svemu što je učinila za nas i našu djecu”, izjavila je Selimović.

Prije nešto više od godinu Općina je obnovila i stavila u funkciju vrtić “Žubor” na Saraj – Polju, u kojem danas boravi oko 40 mališana, raspoređenih u dvije odgojne grupe, starosti od šest mjeseci do tri godine i od tri godine do polaska u školu.

Odgajateljica Samra Hasečić, ističe da je predstojeći državni praznik bio prilika da se djeca sretnu sa načelnikom Efendićem, i uruče mu zahvalnicu i njihov likovni rad, i iskažu zahvalnost za sve što je učinio da bi oni danas imali ugodno mjesto za boravak.