Preporuke za visokoškolske ustanove na UNSA/ Nastava i vježbe će se održavati online, a ispiti u prostorijama visokoškolske ustanove

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade danas je donijelo preporuke svim visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo za izvođenje nastave u ljetnom semestru akademske 2020/21 godine.

Nastava u ljetnom semestru akadameske 2020/21. godine na svim visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo počinje 1. marta 2021. godine u skladu sa Akademskim kalendarom za 2020/21. godinu.

Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, kao i preporuke i naredbe kriznih štabova i zavoda za javno zdravstvo preporučuje se sljedeće:

1. Teorijsku nastavu održavati online, kao i vježbe gdje uslovi ne dozvoljavaju drugačiju organizaciju.

2. Praktične vježbe, gdje je to moguće, realizirati u prostorijama visokoškolske ustanove u grupama do 30 osoba, uz obavezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera propisanih od nadležnih organa i institucija (distanca od 2 metra, nošenje maski i sl.), a u tu svrhu koristiti sve dostupne prostorne i vremenske kapacitete.

3. Završne ispite po mogućnosti realizirati u prostorijama visokoškolske ustanove u grupama do 30 osoba uz obavezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera propisanih od nadležnih i institucija (distanca od 2 metra, nošenje maski i sl.), a ako se ispiti moraju održavati na daljinu prednost davati usmenim ispitima.

4. Biblioteke visokoškolskih ustanova treba da osiguraju studentima pristup materijalima efikasnom posudbom, kao i povećanjem dostupnosti materijala u digitalnom obliku.

5. Neophodno je osigurati protok/dolazak što manjeg broja trećih osoba u visokoškolsku ustanovu, kako na ulazu u ustanovu tako i unutarnjim prostorima ustanove.

Svi uposlenici i studenti visokoškolskih ustanova dužni su prdržavati se epidemioloških mjera, preporuka i smjernica nadležnih organa i institucija. Ova preporuka ne isključuje provedbu svih drugih preporuka donesenih od relevantnih institucija.