Golman Ajaxa Onana suspendovan na godinu dana

Golman nizozemskog velikana Ajaxa, Andre Onana, suspendovan je na godinu dana zbog pozitivnog doping testa, objavio je klub na zvaničnoj stranici.

Kamerunac je bio pozitivan na testu koji se izvršio 30. oktobra, a u njegovom urinu pronađena zabranjena supstanca furosemid. Ajax je rekao da je Onana greškom uzeo lijekove propisane za njegovu suprugu, kada se osjećao loše, prenosi BBC.

Klub i Onana će se žaliti Sportskom arbitražnom sudu protiv suspenzije, koju je izrekla UEFA. U izjavi na društvenim mrežama Onana je rekao da je lijek svoje supruge zamijenio s aspirinom jer je pakovanje “gotovo identično”, a njegovu suspenziju nazvao “pretjeranom i nesrazmjernom”.

Sve je rezultat ljudske greške, svi znaju da vodim vrlo zdrav život, a otkako sam započeo sportsku karijeru, uvijek sam bio odlučan protiv bilo kakve upotrebe dopinga i osuđujem svako nesportsko ponašanje”, rekao je Onana.

On je dodao još da nema potrebe da koristi zabranjene supstance da bi unaprijedio svoju karijeru. Ajax je izjavio da su iz UEFE svjesni da Onana nije namjerno uzeo doping, ali oni imaju mišljenje da sportista mora na svaki način da spriječi ulazak zabranjenih supstanci u tijelo.