Softić: Da je neka sreća, svi bi trčali da formiraju vlast sa HDZ-om

O novom predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Mostara Ivanu Zeleniki iz HDZ-a BiH, Softić je kazao da je to nova vijest za njega, ali da sve što je predviđeno ostaje, kao i to da će se vidjeti kako će sve završiti.

Potpredsjednik SDA, Safet Softić gostovao je u emisiji Dan uživo koji je na početku komentarisao stanje u Mostaru, te rekao kako je Denis Zvizdić bio ovlašten da učestvuje u svim razgovorima u tome gradu.

Skupa sa Šerifom Špagom, te naveo da su oni nosioci tog posla u ime centrale SDA, a po potrebi je u tome sudjelovao

i predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Na pitanje ko će biti gradonačelnik, Softić je istakao da se nadaju da će to biti Guzin.

“On ima najveći broj glasova, neko je ko može dobiti neku potrebnu većinu, neko sa autoritetom, a kako će se odigrati ta politička utakmica, vidjet ćemo. Izbor gradonačelnika ne mora da korespondira sa voljom birača”, izjavio je Softić.

“Četvorka najavljuje svašta, ali vidjet ćemo kad bude završen proces. U svakom slučaju složene su procedure i treba ih kroz izmjene izbornog zakona pojednostaviti”, rekao je.

Dodao je i da je prošlo više od dvije godine kako Federalna vlada nije formirana, da imamo nelegitimnu Vladu Federacije.

Kazao je i da HDZ, ukoliko žele da traže nove partnere, to mogu učiniti, da postoje i druge stranke.

Softić: “Nemam protiv toga ništa da HDZ formira vlast, Nije nikakav monopol. Da je neka sreća, svi bi trčali da formiraju vlast sa HDZ-om. Ne postoji nijedan segment vlast u kojemu HDZ nije involviran, pa i da postavlja blokade”.

“Ovakav ustroj dao je Dejton, nismo mi ti koji daju ili uzimaju bilo šta. Dobijemo glasova koliko dobijemo, još uvijek smo prva stranka u BiH. Ima pojedinaca u SDA koji se ne ponašaju u skladu sa politikama stranke, ali svi pregovavaju o stolicama u vlasti”, naveo je.

“Nisam se do sada nikada ponašao tako da nisam poštovao odluke koje SDA donese, ali što se tiče organa stranke, trudim se da govorim onako kako stvari vidim. Ponekad možda kritički zvučim, ponekad i ja pogriješim u analizi, ali samo slobodom mišljenja se može doći do rješenja” izjavio je Sofić za N1.