Inicijativa Naše stranke: Mural za Balaševića u Sarajevu

Ahmed Kosovac, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, uputit će inicijativu za oslikavanje murala u čast Đorđa Balaševića na prostoru Novog Sarajeva.

“Đorđe Balašević u sjećanju većine Sarajlija i Sarajki ima prepoznatljivo i istaknuto mjesto. Znalo se to i za njegovog života, ali njegovom smrću je potvrđeno da se Sarajevo identificira kako s njegovim autorskim radom, tako i s njegovim antiratnim angažmanom gotovo u potpunosti i da je on nesumnjivo jedna od osoba koju smo spremni, bez obzira na našu ideološku ili političku pripadnost, preporučiti kao identifikacijski orijentir generacijama koje dolaze”, istakao je Kosovac.

Kosovac je dodao kako se već govorilo o preimenovanjima ulica, mostova, trgova i sl. u njegovo ime.

“Apsolutno nemam ništa protiv. Međutim, ono što predlažem kako zbog brže realizacije tako i zbog dodane, umjetničke vrijednosti jeste jedan reprezentativan mural. U Sarajevu već imamo murale posvećene Davorinu Popoviću i Davidu Bowieju. Urađeni su vrlo kvalitetno, ljudi uživaju u pogledu na njih, a i turistima dosta govore o našem gradu. I samom Balaševiću bi bilo sigurno drago da se nađe u društvu ove dvojice velikana te bi također svima pokazalo u koji red veličina ga svrstavamo. To ujedno i zacrtava daljnji put oslikavanja murala i traži da za taj vid umjetničkog izričaja insistiramo na vrlo visokom kvalitetu i teme murala ali i njene realizacije”, dodao je on.