Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska za Evropske turiste među top deset destinacija

Iz rezultata istraživanja Europske komisije za putovanja, vidljivo je da veliki broj građana planira putovanja u druge europske zemlje, te da se Hrvatska nalazi među top deset destinacija.

Hrvatska se nalazi na devetom mjestu među deset najpoželjnijih destinacija, na prvom mjestu je Španija, potom slijede Italija, Francuska i Grčka. Istraživanje je provedeno na oko pet hiljada ispitanika u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Belgiji, Švicarskoj, Španiji, Poljskoj i Austriji, te je pokazalo da se interes za putovanja oporavlja i da 54 posto ispitanika namjerava putovati u narednih šest mjeseci.

Ono što Hrvatskoj ide u prilog jest da, s obzirom na to da se približava ljetna sezona, da većina ispitanika traži “sunce i more”, što je trenutno najpoželjniji oblik odmora za više od 18 posto ispitanika, a to je uglavnom i jedino što, barem za sada, možemo ponuditi, prenosi Telegram.

Turistima je trenutno najbitnije zdravlje i sigurnost

Zbog trenutne situacije izazvane koronavirusom, turistima je sada na prvom mjestu zdravlje i sigurnost, te se čak 24 posto ispitanika izjasnilo da im je to najvažnije kod planiranja putovanja.

Hrvatska je u tom smislu pokrenula projekat “Safe Stay in Croatia”. Radi se o oznaci kojom će razni turistički objekti, hoteli, restorani, OPG-ovi, marine i slični, moći istaknuti da su usklađeni s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hoće li se uvesti testiranje u zračnim lukama

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predložio je da se turistima u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na koronavirus, kao što je to uvedeno u nekim drugim turističkim zemljama. Smatra da bi se time gostima pružila sigurnost pri dolasku, ali i odlasku iz zemlje.

Testiranja su zasad uvedena u zračne luke u Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, a mnoge druge evropske zemlje razmišljaju o takvom rješenju. Zračna luka Zagreb provodi testiranje, ali još uvijek samo za putovanja u Holandiju.

Razvoj turističke sezone vrlo je bitan i za cjelokupnu hrvatsku ekonomiju, s obzirom na prilično veliki doprinos BDP-u. Prema posljednjim prognozama Evropske komisije, hrvatska privreda prošle je godine pala za 8,9 posto. Ove godine očekuje se rast od 5,3 posto, dok je za sljedeću godinu prognoziran rast od 4,6 posto. Ostvarivanje ovakvih prognoza će ovisiti upravo o turizmu.