Kazne za one koji bacaju smeće, ali i za one koji ne prijavljuju

Općina Kakanj posljednjih osam godina pokušava riješiti problem nekoliko manjih ilegalnih deponija a budući da brojna upozorenja nadležnih nisu urodila plodom, odlučili su se na novčano kažnjavanje onih koji bacaju smeće na javnu površinu.

Otpad je dugogodišnji problem Općine Kakanj a najviše problema općinski inspektori imali su u naselju Varda, koje se nalazi u blizini centra grada.

Pola od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga općinske inspekcije izdat je stanovnicima naselja Varda.

Inspektori imaju zakonsku mogućnost da novčano kazne sve one koji žive u krugu od 200 metara od divlje deponije, ukoliko ne znaju počinitelja prekršaja.

Priznaju da imaju i neosnovano kažnjenih ljudi, ali ističu da je Odluka o komunalnom redu jasna i kaže “da svaki građanin ima obavezu da prijavi onoga ko baca smeće”, a ako neće da ga prijavi neka snosi posljedice.

“Od 100 do 500 KM i od 500 do 1.000 KM, zavisi od ponavljanja i učestalosti prekršaja. Izdali smo preko 60 prekršajnih naloga za čitavu teritoriju Općine Kakanj, otprilike 27 hiljada maraka”, ističe Amir Dedić, šef Odsjeka za inspekcije Općine Kakanj.

Varda nije izolovan slučaj, kazne su plaćali mještani i ostalih lokalnih zajednica u Općini.

Građani Kaknja podržavaju odluku za ekološku budućnost.

Načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević, tvrdi da su prethodnih godina previše upozoravali, te da su sada došli u situaciji kada moraju novčano sankscionisati one koje ne poštuju zakonske odluke.

Onaj ko se ogluši na prekršajne naloge Općine, kazna će mu biti naplaćena sudskim putem.

Općina Kakanj želi od otpada u budućnosti graditi unosan biznis, a ovo je kažu prvi korak ka tome da životna sredina građana ove općine u ZDK-a bude ljepša i bolja za živjeti, prenosi N1.