Lideri BiH moraju početi raditi

Ambasada SAD-a u BiH je čestitala Mostarcima na novoizabranom gradonačelniku i Gradskom vijeću te poručili kako trebaju putem koalicija, sarađivati kako bi unaprijedili funkcionalnost te rješavali probleme građana.

Također je uputila je i poruku liderima cijele BiH.

“Agenda progresa na putu ka EU u 2021. godini je jasna i dostižna ako lideri BiH prekinu čekati na međunarodnu zajednicu da uradi posao za njih. Lideri BiH moraju početi raditi: usvojiti međunarodne preporuke za unapređenje izbornog sistema, ustavne reforme kako bi implementirale Evropsku suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH, sprovesti reforme kako bi unaprijedili pravosudni integritet i smanjili korupciji, te ekonomske reforme kojima će unaprijediti prosperitet i ekonomske šanse za sve”, poručili su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ambasadori Evropske unije u BiH Johann Sattler, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec napisali su zajedničku kolumnu o izbornoj reformi .

Oni su istakli kako da bi 2021. godina trebala biti godina akcije i prilika za provođenje dugoočekivanih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu, te da bi i Bosna i Hercegovina bila prosperitetnija za sve građane.