Krizni štab: Pravi je moment za unapređenje sistema testiranja i identifikacije novih sojeva SARS-Cov 2 virusa

Na današnjoj press konferenciji javnosti se obratila i članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, prof.dr. Lejla Pojskić koja je kazala kako da se danas na redovnoj sjednici ovog štaba razgovaralo o mogućnostima postojećeg sistema za identifikaciju novih sojeva koronavirusa tipa 2.

“U medijima se sve češće priča o pojavi novih sojeva, odnosno genomskih varijanti virusa, koji su povezani sa povećanim zdravstvenim rizicima. S tim u vezi, Krizni štab je ocijenio da je pravi moment da unaprijedimo naš postojeći sistem testiranja na SARS-Cov 2 i tehnološku spremnost sistema za identifikaciju novih sojeva virusa. Odlučili smo da laboratorije, koje su već aktivne, u detekciji SARS-Cov 2 virusa svoje kapacitete unaprijede i u smislu identifikacije novih sojeva, a koji su već identificirani u zemljama okruženja”, kazala je dr. Pojskić.

Kako je naglasila, preporučena strategija za identifikaciju su testiranja bioloških uzoraka prikupljenih na graničnim prijelazima od osoba koje posjećuju BiH, odnosno koje prelaze naše granice iz područja visokog epidemiološkog rizika.

“I druga strategija je da su to uzorci klinički suspektni slučajevi oboljelih koji su bili u kontaktu sa osobama sa ovog područja”, zaključila je prof.dr. Pojskić.